Dit wordt het weer tijdens Dodenherdenking en Bevrijdingsdag

04 mei 2021, 07:50

Warm lenteweer is ver te zoeken en we hebben deze meivakantie te maken met een ronduit wisselvallig weerbeeld. Ook vanavond tijdens Dodenherdenking en op Bevrijdingsdag is het allesbehalve aangenaam buiten. In dit artikel lees je de weersverwachting voor 4 en 5 mei.

Vandaag wordt een onstuimige dag met veel wind en talrijke buien. In de kustgebieden is de westen- tot zuidwestenwind hard en soms stormachtig, windkracht 7 tot 8. Tijdens buien is kans op zware windstoten van circa 90 km/uur. Ook boven land is de wind nadrukkelijk aanwezig en waait het (vrij) krachtig met kans op zware windstoten tot 80 km/uur. Om het droog te houden tijdens een bui komt een regenjas beter van pas dan een paraplu.

Wapperende vlaggen: stevige wind tijdens Dodenherdenking

In de loop van de middag neemt de wind iets af, vooral in de zuidelijke helft van het land. Tijdens de Dodenherdenking op De Dam, maar ook op andere locaties, blaast de wind nog stevig door en het is buiten koud en guur. De gevoelstemperatuur komt aan het begin van de avond uit op 3 tot hooguit 5 graden. Daarbij waait het vooral in de noordelijke kustgebieden nog een tijd stormachtig met aanhoudend kans op zware windstoten. In de rest van het land is de westenwind matig tot krachtig en aan zee soms nog hard. Er trekt vanavond een aantal felle buien over het land. Vooral in de zuidelijke helft is daarbij naast windstoten ook kans op onweer en hagel.

Ook vannacht is nog een aantal felle buien mogelijk. Later in de nacht zijn er wat meer opklaringen. De (noord)westenwind is aan zee nog altijd krachtig en in het noordelijk kustgebied hard met op de Waddeneilanden nog kans op windstoten tot 75 km/uur. Maar is het daarna ook afgelopen met het onstuimige weer?

Onstuimig lenteweer met buien en veel wind tijdens Dodenherdenking en Bevrijdingsdag.
Foto: Ben Saanen

Dreigende wolkenluchten en veel wind tijdens 4 en 5 mei. Foto: Ben Saanen

Kans op bijzonder koude Bevrijdingsdag

Tijdens Bevrijdingsdag waait het weliswaar minder hard dan dinsdag, maar met een matige tot krachtige westen- tot noordwestenwind is het allesbehalve rustig. Langs de noordkust is de noordwester zelfs hard tot soms stormachtig, 7-8 Bft. Met deze windrichting wordt naast frisse lucht ook weer een serie buien naar ons land gevoerd. Bij deze buien zwelt de wind nog even aan en mogelijk komt er ook hagel en een klap onweer bij kijken.

Met middagtemperaturen van 9 graden in het noorden en 11 graden in het zuiden maakt deze Bevrijdingsdag grote kans om in het lijstje met top-10 koudste edities te belanden. De laatste toevoeging aan dit lijstje stamt uit 2017 met een maximumtemperatuur van 11,1 graden. De kans is groot dat de temperatuur in De Bilt hier dit jaar onder blijft steken. Het record van de natste Bevrijdingsdag staat op 14 millimeter regen en stamt uit 1957.

Meer over het weer tijdens Bevrijdingsdag in jouw regio lees je in het meest uitgebreide weerbericht van Nederland.

Hoofdfoto: Maddy

Door: Roosmarijn Knol

Reageer via Facebook