Weekverwachting: ijskoude wind en buien, later minder koud

04 april 2021, 19:10

Weekverwachting
hagelbuien eind maart Foto: Hans van Loenen

De weekverwachting bestaat de eerste dagen uit winterjassenweer. Met 4-5 graden is het zeer koud voor de tijd van het jaar en er zijn winterse buien, maar vooral de stevige noordwestenwind maakt het voor het gevoel ijskoud. Later in de week stijgt de middagtemperatuur naar 9-12 graden en zelfs dan is het nog iets kouder dan gebruikelijk begin april. Er zijn minder buien en zo nu en dan schijnt de zon.

April dat wat hij wil en trakteert ons op zeer koud weer voor de tijd van het jaar. De middagtemperatuur van 5-6 graden is niet alleen veel lager dan de 11-14 graden die veel gebruikelijker zijn begin april. Het is vooral de stevige noordwestenwind die het koud maakt en de gevoelstemperatuur ligt tussen -1 en -4 graden. Droge perioden worden afgewisseld door buien met regen, hagel en soms natte sneeuw. Het is dat de natuur uit begint te lopen en dat de dagen wat langer zijn, anders zou je je zo in de winter wanen. Af en toe schijnt de zon, maar door de wind is het ook dan ronduit koud.

Winterjassenweer

Met het gure weer is de kledingkeuze makkelijk; een dikke winterjas is een must en ga ook vooral voor een goede trui en een muts en sjaal. Vooral tijdens en na een bui is het namelijk steenkoud. In de nacht naar dinsdag en de nachten daarna kan het vooral in het binnenland een beetje vriezen. Als dan winterse buien overtrekken kan het plaatselijk wit worden.

Hagel, winterse buien, voorjaar
Foto: Chris Biesheuvel
Hagel, winterse buien, voorjaar Foto: Chris Biesheuvel

Foto: Chris Biesheuvel

Later in de week neemt de kans op buien af en stijgt de temperatuur naar 9-12 graden. Daarmee blijft het kouder dan gemiddeld, want deze tijd van het jaar is 11-14 graden veel gebruikelijker. Behalve wolkenvelden is er ook ruimte voor wat zon. In het weekend neemt de kans op buien toe.

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en lees het meest uitgebreide weerbericht van Nederland.

Dit weekbericht is tot stand gekomen in samenwerking met Upday.

Hoofdfoto: Hans van Loenen

Matthijs van der Linden

Matthijs van der Linden

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven