Weekendweer: zonnige zaterdag, koude nachten

04 maart 2022, 07:30

Zonnig maar koud. Foto: Paul Hermans

Het weekend verloopt vrij koud met in de nachten op de meeste plaatsen lichte vorst. Zaterdag is het nog volop zonnig, zondag zijn er beduidend meer wolken en is het vooral voor het gevoel ook een stuk kouder. De details lees je in dit weekendweerbericht. 

Vandaag is het volop zonnig. Er trekken vooral over het westen af en toe nog dunne sluierwolken, maar dit zit de zon nauwelijks in de weg. De maxima liggen tussen 7 graden in het uiterste noorden en lokaal 12 graden in Zeeland, Brabant en Limburg. Er waait een matige oostenwind die het voor het gevoel wel een stukje frisser maakt.

Meer details over het weer van vandaag en vanavond lees je in het weerbericht Nederland.

Koude nachten, zondag meer wolken

Zaterdagochtend vriest het op veel plaatsen licht. Rond 9:00 uur komt het kwik alweer boven het vriespunt uit. Met veel zonneschijn warmt de lucht ’s middags op naar 7 graden in het noorden en 8 of 9 graden in de zuidelijke helft van het land. Uit de wind en in de zon is het prima weer, maar in de schaduw is het fris en kun je merken dat het wat kouder is dan afgelopen dagen. In de namiddag draait de wind richting het noorden en wolkenvelden vanaf de Noordzee zetten koers richting ons land. Daar krijgen we pas tijdens de nacht naar zondag voor het eerst mee te maken.

Lees wat je dit weekend kan doen in je tuin.

Krokussen in maart. Foto: Willy Bonnink-Naves
Krokussen in maart. Foto: Willy Bonnink-Naves

In de nacht naar zondag zijn er eerst nog brede opklaringen. Op grote schaal gaat het 1 tot 3 graden vriezen en in het zuiden en oosten kan het kwik lokaal dalen tot -4 of -5 graden. Aan de grond wordt op uitgebreide schaal matige vorst verwacht.

Zondag trekken wolkenvelden van noord naar zuid over het land. Een grijze dag zal het niet worden, want de zon is nog geregeld van de partij. Het wordt ongeveer 7 graden bij een matige wind uit het noordoosten tot noorden. In de wind ligt de gevoelstemperatuur zondagmiddag rond 2 graden. Ga je er op uit dan zijn een warme winterjas, sjaal en handschoenen geen overbodige luxe.

Kouder dan gebruikelijk

Middagtemperaturen van 7 tot 10 graden zijn gebruikelijk begin maart en de minima komen gemiddeld rond 2 graden uit. Dit weekend zitten we overdag dus iets onder de normale waarden en in de nachten zitten we er ruim onder.

Lees alles over welk weer normaal is in maart.

Wisselvallig weer laat nog even op zicht wachten

De vooruitzichten voor begin volgende week geven een voortzetting van het zo goed als droge weerbeeld met veel zonneschijn. De middagtemperatuur ligt daarbij tussen 6 en 10 graden en in de nachten komt het op uitgebreide schaal tot lichte vorst. Eind volgende week volgt mogelijk een omslag naar zachter weer met toenemende kans op regen, minder zon en meer wind.

Dit weekendbericht is tot stand gekomen in samenwerking met Upday

Upday logo

Johnny Willemsen

Johnny Willemsen

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven