Zware windstoten veroorzaakten lokaal overlast

04 maart 2019, 17:20

Harde-wind-op-Erasmusbrug-in-Rotterdam-1280x600

Door zware windstoten is maandagochtend hier en daar overlast ontstaan in het verkeer. Ook werden sommige carnavalsoptochten uitgesteld. In de middag nam de wind in het zuiden af in kracht, terwijl het in het Waddengebied toen juist stormachtig ging waaien. In Vlissingen werd de zwaarste windstoot van 113 km/uur gemeten, tijdens de passage van een buienlijn in de vroege ochtend. Vanavond neemt de wind verder af in kracht.

Het heeft in IJmuiden en op het IJsselmeer tijdelijk gestormd (9 Bft.) Van een officiële storm was echter geen sprake. Er is pas sprake van een officiële storm als de gemiddelde windsnelheid over een heel uur uitkomt op 9 Bft. Een storm die bijvoorbeeld van 0:30 tot 1:30 uur gemiddeld op 9 Bft. uitkomt, maar niet van 0:00-1:00 uur telt niet als officiële storm. Wel wordt dan gesproken over tijdelijke storm of stormkracht.

Maximale-windstoten-4-maart-2019

Maximale windstoten 4 maart 2019 tot 16:50 uur. Bij IJmuiden staat 110 km/uur. Dit meetpunt overlapt in kaartje met het nabijgelegen IJmond, waar 94 km/uur is gemeten.

Vanavond komen alleen in het noorden en op het IJsselmeer nog zware windstoten van 75-85 km/uur voor. Tweede helft van de avond verdwijnen ook daar de zware windstoten. In de noordelijke en westelijke kustgebieden blijft de wind nog wel tot ver in de nacht stevig en vlagerig doorwaaien, 6-7 Bft.

Bouwsteiger omgevallen

In Nijmegen is maandagmorgen een honderd meter lange bouwsteiger omgevallen, waarschijnlijk door de harde wind, zegt een woordvoerder van de Veiligheidsregio. Er vielen geen gewonden: de aannemer waarschuwde voorbijgangers om zich uit de voeten te maken toen hij zijn steiger zag bewegen.

Wel zijn er bomen omgevallen en is er schade aan auto’s die onder de steiger terecht zijn gekomen. Hoe groot de schade is, kon de woordvoerder nog niet zeggen. De steiger was gebouwd voor renovatiewerkzaamheden aan de voorgevels van de huizen in de straat.

Hinder voor verkeer en carnaval

Het verkeer ondervond vanochtend ook al hinder door zware windstoten. In de gemeente Oss werden de carnvalsoptochten uitgesteld, omdat het vanochtend te hard waait. De carnavalsoptocht van Oeteldonk, zoals Den Bosch in carnavalstijd heet, ging maandagmiddag gewoon door.

Aan de westkust en op het IJsselmeer werden vanochtend enkele zeer zware windstoten van 100 km/uur of meer gemeten. De zwaarste windstoot kwam vandaag voor in Vlissingen: 113 km/uur.

Kitesurfer-in-Scheveningen

Een kitesurfer trotseert de harde wind in Scheveningen. Foto: ANP.

Ook overlast in België

Ook in België zorgt de harde wind voor overlast. Zo waaiden in Sint-Niklaas verkeersborden, reclamepanelen en bomen om. Ook was een trampoline aan de wandel gegaan. In het centrum werden tafels en stoelen van terrassen weggeblazen tot op de rijbaan.

In Belgisch Limburg veroorzaakte de stormachtige wind problemen bij een kerk in Gingelom. Daar kwamen sommige delen van de stelling rondom de kerktoren los. Onder meer een plaat dreigde naar beneden te vallen. Het klimteam van de brandweer van de hulpverleningszone Zuid-West Limburg werd opgetrommeld om de toestand te beveiligen. De omgeving rondom de kerk werd afgesloten. Bij de Limburgse brandweerkorpsen kwamen tientallen oproepen binnen voor stormschade.

In Leuven was het ook raak. In het centrum kwam een boom terecht op een auto. Ook raakten enkele elektriciteitsleidingen beschadigd. Niemand raakte gewond.

Foto: ANP

Door: ANP/Weeronline

Reageer via Facebook

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black