Weeronline
Weeronline
  Great Barrier Reef

  Toestand koraal Great Barrier Reef verlaagd naar ‘kritiek’

  Aangemaakt: 04 dec 2020, 15:44 uur

  Het gaat slecht met het Great Barrier Reef in Australië. Het grootste koraalrif ter wereld verkeert in zulke slechte staat dat de Internationale Unie voor Natuurbehoud (IUCN) de status ervan officieel heeft verlaagd naar ‘kritiek’.

  De op de Werelderfgoedlijst staande rif voor de noordoostkust van Australië heeft in de afgelopen dertig jaar meer dan de helft van het koraal verloren. Oorzaak is de opwarming van het oceaanwater waardoor koraal verbleekt. De algen die voor voedsel en kleur zorgen scheiden zich af waardoor koraalsoorten afsterven of verzwakken. Dat heeft weer gevolgen voor de dieren en planten die er leven.

  Andere bedreigingen van het koraal zijn overbevissing en kustontwikkeling. Deze zijn volgens de organisatie door regeringen aan te pakken. “Andere vormen van bedreiging kunnen niet ter plekke worden aangepakt, zoals klimaatverandering, de grootste bedreiging”, staat in het rapport. Tot nu toe is het ondanks duurzaamheidsplannen niet gelukt de achteruitgang van het rif terug te draaien maar de inspanningen om het rif te beschermen nemen wel toe.

  Lees ook: meer koraalrif ontdekt in Great Barrier Reef.

  Foto: ANP / EPA / GREG TORDA/ARC CENTRE CORAL REEF STUDIES HANDOUT

  Bekijk hieronder de meest relevante video’s over het weer

  Door: ANP