Weeronline
Weeronline

  Natuurjournaal: blauwe kiekendief en roodkeelduiker overwinteren in Nederland

  Aangemaakt: 04 dec 2020, 07:00 uur

  Als je een roofvogel met zijn vleugels in een V-vorm over velden ziet zweven, weet je al direct: dat is een kiekendief. Maar welke? Kiekendieven kunnen lastig uit elkaar te houden zijn, maar in de winter is het wat makkelijker.

  Bruine en grauwe kiekendieven zijn vrijwel allemaal naar het zuiden vertrokken. De steppekiekendief is sowieso al erg zeldzaam in Nederland. De blauwe kiekendief blijft over; deze soort overwintert in Nederland. Als je nu een kiekendief ziet, is de kans dus groot dat het een blauwe kiekendief is.

  Roodkeelduiker in winterkleed Foto: Luc Hoogenstein

  Langs de Noordzeekust zijn nu roodkeelduikers te zien. Duikers zijn grote watervogels die wel iets weg hebben van de in Nederland zo bekende fuut, maar een stuk groter zijn. Roodkeelduikers zijn de kleinste duikers, maar kunnen alsnog wel zestig centimeter groot worden. Ze overwinteren in grote groepen die langs de hele Noordzeekust te zien zijn. Hun rode keel is helaas niet zichtbaar in het winterkleed; de roodkeelduikers zijn nu grijswit gekleurd.

  Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play

  Tekst: Marjolein Mooij, NatureToday.nl en Mike Hirschler, IVN Foto’s: Piet Munsterman (blauwe kiekendief), Saxifraga & Luc Hoogenstein (roodkeelduiker in winterkleed)

  Bekijk hieronder de meest relevante video’s over het weer

  Door: Nature Today