Minder orkaanactiviteit dan voorspeld in Atlantisch orkaanseizoen

04 november 2022, 16:00

Orkanen
Foto: ANP / EPA / CRISTOBAL HERRERA-ULASHKEVICH

Het Atlantisch orkaanseizoen is tot dusver rustiger verlopen dan verwacht. Dat schrijft The Guardian vrijdag. In de afgelopen zeven jaar was er juist sprake van een bovengemiddeld actief orkaanseizoen.

De National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) voorspelde dat er in het huidige Atlantische orkaanseizoen tussen de 14 en 21 tropische stormen zouden komen. Daarvan zouden er drie tot zes uitgroeien tot een grote orkaan, schatte het NOAA. Die voorspelling lijkt niet meer uit te gaan komen.

Tot nu toe zijn er dertien stormen geweest. Daarvan groeiden er zeven uit tot een orkaan, twee zorgden voor grote schade. Orkaan Fiona zorgde als een storm in de categorie 4 voor verwoesting in het Caribisch gebied en zorgde ook voor veel schade in Canada. Later ontstonden grootschalige overstromingen toen orkaan Ian over de Amerikaanse staat Florida trok. Het was een van de dodelijkste orkanen in de geschiedenis van de staat.

Lees ook: alles wat je wilt weten over orkanen

Het Atlantisch orkaanseizoen loopt officieel van 1 juni tot en met 30 november. Met nog minder dan een maand te gaan is de kans gering dat 2022 zal overeenkomen met de voorspellingen. Lager dan gemiddelde zeetemperaturen, grotere variatie in windsnelheid op grote hoogte en droge lucht die vanuit Afrika stuwt, hebben allemaal bijgedragen aan de gematigde activiteit.

ANP

ANP

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven