Iconische gletsjers dreigen te verdwijnen door klimaatverandering

04 november 2022, 08:00

Iconische gletsjers dreigen te verdwijnen door klimaatverandering, foto: EPA / ANP / GREENPEACE

Sommige iconische gletsjers die op locaties van de werelderfgoedlijst van UNESCO staan, dreigen te verdwijnen door klimaatverandering. Het gaat om een derde van de locaties op de lijst waarvan gletsjers tegen 2050 zullen smelten, meldt UNESCO donderdag. Zolang de temperatuur op aarde niet met meer dan 1,5 graad opwarmt ten opzichte van het pre-industriële tijdperk, zijn de gletsjers op de andere locaties nog wel te redden.

Alle gletsjers op locaties in Afrika zullen naar alle waarschijnlijkheid in 2050 verdwenen zijn. Het gaat dan bijvoorbeeld om ijsmassa's op de Kilimanjaro. In Europa zijn de gletsjers op de Monte Perdido in de Pyreneeën en op de Dolomieten in Italië tegen die tijd waarschijnlijk gesmolten. Ook zullen andere gletsjers op de werelderfgoedlijst voor een groot deel slinken, ziet UNESCO die er samen met natuurorganisatie IUCN onderzoek naar deed.

Vijftig locaties op de werelderfgoedlijst hebben gletsjers. Samen maken die ongeveer een oppervlakte uit van 66.000 vierkante kilometer. Dat is zo'n 10 procent van het totale gletsjergebied op aarde. Sinds het jaar 2000 zijn de ijsmassa's zich versneld aan het terugtrekken door hogere temperaturen. Op dit moment verliezen ze zo'n 58 miljard ton ijs per jaar.

Bij de Rhônegletsjer zijn de gevolgen van klimaatverandering duidelijk zichtbaar, foto gemaakt op 2 november 2022: Fabienne Lafeber
Bij de Rhônegletsjer zijn de gevolgen van klimaatverandering duidelijk zichtbaar, foto gemaakt op 2 november 2022: Fabienne Lafeber

UNESCO-chef Audrey Azoulay roept landen op om actie te ondernemen om de uitstoot van broeikasgassen snel te verminderen, zodat de opwarming van de aarde beperkt blijft. "Alleen een snelle verlaging van onze CO2-uitstoot kan gletsjers en de uitzonderlijke biodiversiteit die daarvan afhankelijk is, redden." UNESCO wijst erop dat ongeveer de helft van de wereldbevolking direct of indirect afhankelijk is van gletsjers, bijvoorbeeld als waterbron. Bovendien zorgt het smelten voor een hogere zeespiegel en een verhoogd risico op overstromingen.

ANP

ANP

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black