Tyfoon Koinu nadert Taiwan met hevige regen en wind

04 oktober 2023, 14:33

Tyfoon Koinu nadert Taiwan. Foto: Johnson LIU / AFP

Tyfoon Koinu nadert woensdag het zuiden van Taiwan met zware regen en wind. Koinu kan nog wel eens een grotere impact hebben dan aanvankelijk werd verwacht, omdat de tyfoon zich iets langzamer is gaan voortbewegen en daardoor een groter gebied kan treffen.

Het oog van de tyfoon Koinu komt naar verwachting donderdagochtend aan land aan de zuidoostelijke kust van Taiwan, in de buurt van de stad Taitung. Koinu is dan een categorie drie tyfoon, maar verzwakt als hij de zuidpunt van het eiland passeert en de Straat van Taiwan binnenkomt.

Woensdag en donderdag worden de provincies in het oosten, midden en zuiden van Taiwan getroffen door zware regenval en harde wind. In de bergen kan de vele regen modderstromen en overstromingen veroorzaken. Op woensdag registreerde Koinu maximale aanhoudende winden van ongeveer 155 kilometer per uur, met windstoten tot ongeveer 190 kilometer per uur.

Gesloten

Woensdag zijn al meer dan 130 vluchten en diverse veerdiensten geannuleerd en vanaf woensdagmiddag zijn scholen en kantoren in het zuiden en oosten van Taiwan gesloten. Vissersboten blijven in Taitung in de haven, omdat de golven langs de oostkust van Taiwan geleidelijk hoger werden. Mensen zijn gewaarschuwd om weg te blijven van de kustgebieden omdat er golven tot 7 meter kunnen voorkomen.

Na het passeren van Taiwan trekt de tyfoon vrijdag verder richting het zuidoosten van China en vervolgens Hongkong, waar hij waarschijnlijk verder zal afzwakken tot een tropische storm.

ANP

ANP

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black