Storm Philippe onderweg naar Bermuda, wordt mogelijk orkaan

04 oktober 2023, 14:10

Orkaan Philippe onderweg naar Bermuda. Foto: Sébastien VUAGNAT / AFP

Tropische storm Philippe trekt verder noordwaarts en veroorzaakt ook woensdag nog zware regen op de Britse en Amerikaanse Maagdeneilanden. Verwacht wordt dat Philippe vrijdag Bermuda bereikt, mogelijk als orkaan in de eerste categorie.

Maandagavond ging Philippe aan land op Barbuda, een Benedenwinds eiland in de Caraïbische Zee. Nadat de tropische storm hier, op andere Benedenwindse en op de Britse Maagdeneilanden zware regenval veroorzaakte, trekt hij nu verder in noordelijke richting. Woensdag ligt de storm op zo'n 193 kilometer ten noordoosten van St. Thomas, met een geschatte windkracht van 72 kilometer per uur. Woensdag kan er op de Amerikaanse en Britse Maagdeneilanden ruim 100 tot 200 millimeter regen vallen, een hoeveelheid die overstromingen kan veroorzaken.

Het National Hurricane Center verwacht weinig verandering in kracht voor de komende dagen. Philippe zou eind deze week wat sterker kunnen worden, en kan tot halverwege de week gevaarlijke rukwinden brengen naar kustgebieden van de noordelijke Benedenwindse Eilanden, de Maagdeneilanden en Puerto Rico.

Orkaan

Bermuda krijgt vanaf donderdag te maken met hoge golven en naar verwachting passeert Philippe het eiland vrijdagmiddag. Tegen die tijd is de tropische storm mogelijk uitgegroeid tot orkaan in de eerste categorie. Het ministerie van Nationale Veiligheid van Bermuda beschouwt Philippe als een potentiële bedreiging en roept inwoners op om zich voor te bereiden.

Philippe is de zestiende storm met naam van het Atlantisch orkaanseizoen van dit jaar, dat loopt van 1 juni tot 30 november, en de zeventiende die op zijn minst de status van tropische storm heeft bereikt.

ANP

ANP

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black