Weeronline
Weeronline
  Zoveel regen valt dit weekend

  Zo nat en fris wordt het weekend

  Aangemaakt: 04 okt 2019, 07:47 uur

  De paraplu is zeker nodig dit weekend. Vandaag zorgt ex-orkaan Lorenzo voor regenachtig weer. De meeste regen valt in het zuiden, precies in de gebieden waar het afgelopen tijd vaak te droog was. Wie er droog op uit wil trekken heeft aan zaterdag een mooie dag. Het blijft dan namelijk waarschijnlijk droog.

  Restanten van orkaan Lorenzo trekken vandaag over Nederland en dat levert wisselvallig weer op. Vanochtend is het behoorlijk nat met perioden met regen en motregen. Ook vanmiddag zijn we nog niet van de regen af. Wel zijn er meer droge momenten dan in de ochtend, maar er kunnen ook een paar lokale plensbuien ontstaan. Vanavond trekt de regen geleidelijk naar het zuidoosten weg. In totaal lopen de neerslagsommen in het zuiden op naar 5-15 en lokaal tot lokaal 25 mm. In het noorden valt met 2-10 mm veel minder.

  Ook in temperatuur zijn er verschillen tussen noord en zuid. In het noorden komen de maxima op slechts 11-12 graden uit, terwijl het in het zuiden en zuidwesten 14 tot lokaal 16 graden kan worden.

  Foto: Ab Donker

  Overwegend droge zaterdag

  Goed nieuws voor wie deze zaterdag langs het voetbalveld staat of een uitstapje heeft gepland: na regen komt zonneschijn! In de vroege ochtend is het regionaal grijs en mistig, maar geleidelijk breekt de zon door. ’s Middags is er een mix van zon, stapelwolken en sluierwolken. Op de Wadden is kans op een buitje, maar in de rest van het land blijft het droog. Het wordt 13-14 graden en er staat niet veel wind. Het is dus prima weer om naar buiten te gaan, maar het is daarbij wel lekker om een warme jas aan te hebben.

  Weekend eindigt met regen, alweer?!

  Je leest het goed, zondag staat een portie regen op het menu. Net als vorige week zondag kan het kletsnat worden, maar dit keer beperkt de regen zich tot een deel van het land. Een regengebied trekt namelijk over het zuiden en dat levert langdurige regenval op. Waarschijnlijk valt de meeste regen in de middag en aan het begin van de avond. Ook in het midden kan het regenen, maar hoeveel er valt is nog onzeker. Volgens de huidige verwachting blijft het in het midden hooguit bij enkele buien. Wanneer de regenzone honderd kilometer noordelijker trekt wordt het ook in het midden een natte dag.

  Foto: Ab Donker

  In het noordoosten is van regen niks te merken. Het is prima weer met zonnige perioden en het blijft waarschijnlijk droog. Met circa 12 graden blijft het vrij koud voor de tijd van het jaar. Normaal wordt het 15-17 graden.

  Het wisselvallige weer is voorlopig niet voorbij. Ook na het weekend regent het regelmatig en ligt de middagtemperatuur iets beneden normaal met circa 14 graden.

  Foto: Ben Saanen (hoofdfoto)

  Door: Yannick Damen