Morgen veel verkeersdrukte door storm en regen

08 februari 2019, 12:53

Ondergelopen-straten-Amsterdam-1280x600

Update 13:30 uur. Deze dierendag is het grote delen van de dag droog, maar morgen krijgen we te maken met hondenweer. De ochtendspits zal zwaar verlopen, doordat juist dan een groot regengebied boven ons land ligt. Door een krachtige tot stormachtige wind verliezen verkleurde bomen veel blad. De combinatie van regen en bladeren kan gladde sporen veroorzaken met vertraging en uitval van treinen tot gevolg. Later morgenochtend en morgenmiddag komt het aan zee tot storm, windkracht 9! Ook is kans op zeer zware windstoten van 100-120 km/uur. Op de Wadden verwachten we zware storm, 10 Bft., met zeer zware windstoten tot circa 130 km/uur.

Hoewel de zwaarste bladval later deze maand pas zal plaatsvinden zijn er nu al genoeg bomen die hun verkleurde blad laten vallen. Kastanjes en populieren worden geleidelijk al klaar, maar ook van eikenbomen dwarrelt al veel blad. Niet alleen op het spoor kan bladval gladheid veroorzaken, maar ook op fietspaden en lokale wegen waar veel blad ligt kan het glibberen worden.

De neerslagzone die morgenochtend over ons land trekt vult de regenmeters op grote schaal naar 10-20 mm. In het noordoosten kan 20-35 mm vallen. Het neerslaggebied breidt vannacht al uit over het land. Na de ochtendspits wordt de langdurige regenval in het noorden en midden van het land ingewisseld voor een weertype met zon, wolken en enkele stevige buien. Tijdens een felle bui is kans op een klap onweer en valt in korte tijd een paar mm bij. Het zuiden heeft tot en met de eerste uren van de middag met het neerslaggebied te maken, voordat het weerbeeld ook daar afwisselender wordt.

Stormachtig met kans op zware windstoten

Tijdens de passage van de regenzone waait het stevig uit het zuidwesten tot westen. In het binnenland is de wind (vrij) krachtig en aan de kust waait het hard tot stormachtig, windkracht 7-8. Vlak aan zee is kans op een westerstorm (9 Bft.) te staan. Later in de ochtend en begin van de middag draait de wind naar het noordwesten en waait het aan de noordwestkust en in het noorden op grote schaal met stormkracht. Op de Wadden komt het waarschijnlijk tot een zware noordwesterstorm (10 Bft.). Tijdelijk kan zelfs windkracht 11 worden gemeten.

Bovendien komen in de kustgebieden vanaf circa 9:00 uur (westkust) tot circa 15:00 uur (noordkust) zware tot zeer zware windstoten voor van 100-130 km/uur. In het zuiden, midden en oosten van het land zijn er zware windstoten van 75-100 km/uur. Tweede helft van de middag neemt de wind in kracht af.

Het wordt maximaal 15 graden, maar door de sterke wind voelt het kouder aan. Het weerbeeld met regen, buien en zeer veel wind is slecht nieuws voor pretparken en dierentuinen. Juist morgen werd, vanwege de staking van leraren in het basisonderwijs, veel bezoek verwacht.

Aanhoudend wisselvallig

Vrijdag en in het weekend blijft het volop herfst met vooral aan zee regelmatig veel wind. Toch is het niet meer zo onstuimig als op donderdag. Er komen buien voor en tussendoor schijnt soms de zon. Vrijdag pakken sommige buien nog fel uit met kans op een klap onweer. Met 13-14 graden is het een paar graden kouder dan normaal.

Bladeren-op-het-spoor-e1477994806309

Gladheid op het spoor door vermalen bladeren

Het treinverkeer moet jaarlijks in de herfst rekening houden met bladval. Vooral Sprinters hebben last van de bladeren op de rails, omdat deze treinen vaker moeten remmen en optrekken. De wielen van de trein malen gevallen bladeren fijn en kunnen in combinatie met vocht en roest een dunne, gladde laag op de rails vormen. Treinen slippen hierdoor soms door en dan ontstaan de zogenaamde vierkante wielen.

Als maatregel rijden de treinen vaak langzamer en dat zorgt voor vertraging en uitvallende treinen in de dienstregeling. Ook blijven spoorwegovergangen nabij stations als veiligheidsmaatregel soms langer dicht. De NS ondervindt al sinds vorige week hinder op bosrijke trajecten (zoals Arnhem-Utrecht), ondanks dat het spoor door de NS en ProRail met een special ‘zandgel’ wordt ingesmeerd.

Foto: Matthijs van der Linden

Dan blijf je beter gezellig binnen! Zelfs shoppen doe je mét korting vanuit je zetel, profiteer nu van deze unieke fonQ kortingscode!

Door: Jaco van Wezel

Reageer via Facebook

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black