Storm Idalia in VS verder afgezwakt, veel mensen zonder stroom

31 augustus 2023, 13:00

Orkaan Idalia heeft flink huisgehouden in het noordwesten van Florida. Foto: ANP/CHANDAN KHANNA / AFP

De storm Idalia die het oosten van de Verenigde Staten teistert, is inmiddels afgezwakt tot een tropische storm met windsnelheden van rond de 100 kilometer per uur. De storm heeft voor veel stroomuitval gezorgd in de staten Florida en Georgia. Rond de 460.000 klanten zaten daar volgens de storingsite PowerOutage.us tijdelijk zonder elektriciteit. Inmiddels is de stroomvoorziening bij een deel van de huishoudens hersteld. Duizenden gebouwen zijn beschadigd, meldt CNN.

De storm neemt in kracht af, maar verplaatst zich nog wel noordwaarts langs de westkust van de VS. Volgens de meest recente waarschuwing van het Nationaal Orkaancentrum moet Noord-Carolina nog rekening houden met zware regen en overstromingen.

Vluchten gaan weer

Gouverneur Ron DeSantis van Florida zegt dat bij de dood van één persoon wordt onderzocht of die gerelateerd is aan de storm, maar dat er verder nog geen slachtoffers zijn gerapporteerd. Het vliegveld van Tampa, in West-Florida, is inmiddels weer open voor zowel aankomende als vertrekkende vliegtuigen. Vanwege de tropische storm werden woensdag meer dan duizend vluchten van en naar de Verenigde Staten geannuleerd.

Vlak voor Idalia aan land kwam in Florida was het nog een orkaan van de 4e categorie, waarbij windsnelheden tot boven de 200 kilometer per uur zijn gemeten. In het noordwestelijk kustgebied van Florida waren zware overstromingen met soms zelfs een stormvloed van maar liefst 4 meter hoogte. Naar verwachting buigt de storm donderdag af richting de oceaan.

ANP

ANP

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black