Zeer warm en benauwd tijdens tweede week Spelen

31 juli 2021, 16:00

Waar voor de Spelen al voor werd gevreesd, wordt nu waarheid: komende week wordt het nog heter en benauwder in Tokio dan het al was. In dit artikel lees je meer over de weersomstandigheden in Japan voor de komende dagen tijdens de Olympische Spelen.

Aanvankelijk is het meestal droog in Tokyo met flink wat ruimte voor de zon. Het is zeer warm met maxima van 33 graden. Komende week stijgt het kwik nog wat verder en wordt 35 graden verwacht. In het binnenland van Japan ontstaan dagelijks enkele pittige regen- en onweersbuien. Af en toe weet zo’n bui ook de gaststad te bereiken wat zorgt voor enige verkoeling. Komende week trekken vaker buien over en daarbij is kans op onweer.

Hoge luchtvochtigheid en gevoelstemperatuur

Deze zondag vindt onder andere de hockeywedstrijd voor mannen plaats tussen Nederland en Australië. Tijdens deze wedstrijd wordt een temperatuur rond 33 graden verwacht, maar door een luchtvochtigheidsgraad van ruim 75% voelt het zeer benauwd aan. Mede door de hoge luchtvochtigheid voelt het zelfs aan als temperaturen dichtbij de 40 graden. Veel water drinken in de pauze is voor de sporters van groot belang.

De is atletiek is onlangs van start gegaan en maandag staat de 100 meter sprint voor vrouwen op het programma. Ook vindt dan de 200 meter en de 1500 meter voor vrouwen plaats met medaillekansen voor Nederland. Tijdens de wedstrijd wordt het voor de sporters zweten geblazen.

De verlichte Olympische ringen tijdens de Spelen in Tokyo
Foto: AdobeStock

Foto: AdobeStock / f11photo

Op het water wat aangenamer

Voor de watersporters zijn de omstandigheden wat aangenamer. Op het water is het voor de zeilers namelijk minder heet. Op het water staat een beetje wind, waardoor het voor het gevoel wat minder benauwd aanvoelt. Als de zon tijdens de wedstrijd schijnt kunnen de watersporters wel makkelijk verbranden. De zon is namelijk krachtig met zonkracht 10.

Lees ook: dit is het klimaat van Tokyo

Marathon voor vrouwen in Sapporo

De marathon voor vrouwen vindt plaats in Sapporo op 7 augustus. Door de benauwde omstandigheden in Tokyo is de marathon verplaatst naar het noordelijke eiland. De omstandigheden in Sapporo zijn maxima van 30 graden iets dragelijker dan in Tokyo. Door de wat noordelijkere ligging komt de maximumtemperatuur namelijk iets lager uit, maar mede door een hoge luchtvochtigheidsgraad voelt het ook hier erg benauwd aan en is het voor de sporters helemaal geen gunstig weer.

Hoofdfoto: AdobeStock / Zenzeta

Door: Floris Lafeber

Reageer via Facebook

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black