Het weer is van slag: sneeuw en vrieskou in Brazilië, extreme hitte in Griekenland

31 juli 2021, 09:00

Bij Brazilië denk je niet gauw aan winterweer, maar juist aan tropische hitte. Toch was het er erg koud en heeft het zelfs gesneeuwd! Ondertussen zucht Griekenland onder de hitte en stijgen de temperaturen naar ruim 45 graden. In dit artikel praten we je bij over dit extreme weer en hoe bijzonder dat is.

Brazilië is een enorm land met grote klimaatverschillen. Terwijl het noorden een tropisch klimaat kent, is het klimaat in het zuiden van Brazilië juist gematigd. Koele winters zijn ze dan ook wel gewend, maar zo koud als het de afgelopen dagen was, dat is wel bijzonder. In een groot deel van het land lag de temperatuur zelfs 12 graden beneden normaal! Als dat in Nederland in de winter zou gebeuren, dan kunnen we hoe dan ook op de schaats.

Deze maand heeft het al meerdere keren gevroren in het zuiden van Brazilië, maar vrijdag spande toch wel de kroon. In de staat Rio Grande do Sul vroor het op de meeste plaatsen, zelfs aan de kust. In de bergen gingen de temperaturen zelfs richting -10 graden! Die kou is slecht nieuws voor boeren. Zo dreigen door de aanhoudende vorst koffieoogsten te mislukken.

Lees ook: Dit is waarom het de afgelopen weken zulk extreem weer is in de wereld

En het was niet alleen koud, het heeft regionaal zelfs gesneeuwd! Een dik pak was het niet, maar het landschap kleurde op verschillende plaatsen wel wit. Normaal sneeuwt het in de Braziliaanse bergen wel vaker, maar nu bleef de sneeuw zelfs in het laagland liggen.

Vanaf dit weekend is het koude weer voorbij en wee warme lucht het zuiden van Brazilië weer te bereiken. Daardoor loopt de temperatuur op naar 5 tot 10 graden in de nacht en 15 tot 20 graden overdag.

Verzengende hitte Griekenland dichtbij records

Zo koud als het in Brazilië is, zo heet is het op dit moment in Griekenland. Temperaturen van 40 graden zijn ze daar in de zomer wel gewend, maar de hittegolf waar ze nu mee te maken krijgen is wel extreem. Een week lang komt de temperatuur op veel plaatsen tussen 40 en 45 graden uit en in het binnenland kan het lokaal zelfs 46 graden worden. Het is niet uitgesloten dat het zelfs nog iets heter wordt en dan komt het all-time Europese hitterecord akelig dichtbij. Dat staat op 48,0 graden en werd in 1977 gemeten in de buurt van Athene. Pas volgende week vrijdag lijkt het iets koeler te worden.

Hoofdfoto: Adobe Stock / Markito

Door: Yannick Damen

Reageer via Facebook

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black