Zeldzaam gat in ozonlaag boven noordpool gevonden

31 maart 2020, 11:41

Buitenland

Wetenschappers hebben boven de noordpool een groot gat in de ozonlaag ontdekt. Dat is uitzonderlijk, want niet eerder werd er een gat van dit formaat waargenomen, zeggen onderzoekers in het tijdschrift Nature.

Boven Antarctica, de zuidpool, vormt zich ieder jaar een ozongat. Dat komt omdat de temperaturen in de winter daar flink dalen. De wintertemperaturen rond de noordpool schommelen meestal meer, maar dit jaar stroomden krachtige westenwinden over het gebied die zorgden voor bijzonder koude lucht. Op grote hoogte ontstonden wolken en kwam de ozonlaag onder druk te staan.

Ozon vormt een beschermende deken in de stratosfeer, op ongeveer 10 tot 50 kilometer boven de grond. Die deken beschermt de aarde tegen ultraviolette straling van de zon. Door de uitstoot van CFK’s, chemische stoffen als chloor en broom, wordt de ozonlaag aangetast.

In 1997 en 2011 werden ook al gaten in de ozonlaag boven het noordelijk halfrond waargenomen. Maar die waren een stuk kleiner dan het huidige. Overigens kan het gat de komende weken weer verdwijnen, zeggen de wetenschappers. Als de temperaturen in het gebied stijgen, lossen de wolken op en zou het gat langzaam kunnen gaan dichten.

Eind vorig jaar stond het gat in de ozonlaag er nog goed voor.

Foto: EPA

ANP

ANP

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven