Weekendweer: zeer zachte start van 2022

31 december 2021, 07:30

Weekendverwachting
Zeer zacht weekend - jaarwisseling

Zowel op oudejaarsdag als op nieuwjaarsdag is het bijzonder zacht voor de tijd van het jaar. De temperatuur loopt op naar 12 graden in het noorden en naar 15 in het zuiden van het land. Temperaturen van ongeveer 6 graden zijn gebruikelijk in deze tijd van het jaar. Ook de jaarwisseling verloopt zeer zacht. De details lees je in deze weekendverwachting.

Temperaturen van 15 graden waren in deze tijd van het jaar niet eerder voorgekomen. Sterker nog: het was nog nooit in de periode 25 december tot en met 4 januari 15 graden geweest in ons land. Gisteren was het wel het geval en werd het in het zuiden 15 graden. Op deze oudejaarsdag stijgt de temperatuur naar 12-13 graden in het noorden en naar 14 of mogelijk zelfs weer 15 in het zuiden. Afgelopen nacht wat het al zeer zacht en daardoor is nu al sprake van de warmste oudjaarsdag ooit gemeten. Er zijn wolkenvelden met vooral in het zuiden en zuidoosten ook wat zon. In het noorden en midden van het land is kans op een paar buien.

Lees ook: zo zacht, koud, nat en mistig kan de jaarwisseling zijn

Droge en zeer zachte jaarwisseling

De jaarwisseling verloopt overal droog. De temperatuur is zeer hoog en bij het proosten op het nieuwe jaar is het 11-12 graden. Je kunt dan ook zonder handschoenen en sjaal de buren een gelukkig nieuwjaar wensen. In het noorden en noordwesten kunnen enkele mistbanken ontstaan.

Ook het nieuwe jaar start zeer zacht met hele hoge temperaturen, want ook zaterdag stijgt de temperatuur naar dubbele cijfers. In het noorden wordt het 12 graden en in het zuiden 15. Lokaal kan het in Limburg zelfs 16 graden worden. Er zijn dan wolkenvelden, maar de zonnebril komt ook van pas, want vanuit het westen breekt op steeds meer plaatsen de (laagstaande) zon door.

Dit zijn de zachtste en zonnigste nieuwjaarsdagen

Zondag heel ander weer

Het weerbeeld op zondag ziet er anders uit. De bewolking overheerst en er valt af en toe regen. Zo nu en dan kan de zon even doorbreken. In de middag en avond trekken buien over het land. Koud is het nog zeker niet, want het is nog altijd zeer zacht met van noord naar zuid temperaturen van 11 tot 14 graden.

De eerste week van het nieuwe jaar start wisselvallig en nog vrij zacht met maandag temperaturen van 10 tot 12 graden. Dinsdag is het met 7 tot 10 graden minder zacht en vanaf woensdag is de temperatuur met waarden rond 6 graden weer heel normaal voor de tijd van het jaar. Het weerbeeld is dan licht wisselvallig, maar de details lees je in het meest uitgebreide weerbericht van Nederland.

Foto: Jos Hebben

Dit weekendweerbericht is tot stand gekomen in samenwerking met Upday.

Upday logo

Rico Schröder

Rico Schröder

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven