Dit weer kun je in 2020 verwachten

08 januari 2020, 21:04

Dit-wordt-het-weer-in-2020-1280x600

2020 staat voor de deur en de kans is groot dat het opnieuw een warm jaar wordt. In het sterk opwarmende klimaat is de kans op een warm jaar sowieso veel groter dan de kans op een koud jaar. Bovendien schetsen de seizoensmodellen voor komend jaar opnieuw erg veel te warme maanden en geen enkele te koude maand. Veel maanden verlopen nat, maar juist in de lente is de kans op droog weer groter.

Er zijn computermodellen die al voor heel 2020 per maand aangeven of het warmer of kouder wordt dan normaal en natter of droger dan normaal. Na een aantal maanden vooruit neemt de waarde van deze berekeningen sterk af. Daarom richten we ons in dit bericht vooral op de eerste maanden van dit jaar.

Nat en zacht winterweer

Januari brengt dit jaar hoofdzakelijk zacht weer met natte dagen, maar er worden ook perioden verwacht waarin het droger en kouder zal zijn. Tijdelijke schaatspret op natuurijs is dus wel mogelijk. De gemiddelde temperatuur komt in januari uit op ongeveer 4 graden tegen 3,1 normaal en er wordt een normale hoeveelheid neerslag van 73 mm verwacht.

Lees ook: Komt Koning Winter in januari op bezoek?

In februari blijft het zacht met waarschijnlijk meer neerslag dan gebruikelijk. Een westelijke stroming voert regengebieden en zachte lucht aan vanaf de oceaan. Zachte en natte dagen zullen dus domineren en de kans op winterweer is klein.

Wat heeft de lente ons te bieden?

Ook voor de lentemaanden maart, april en mei wordt bovengemiddeld warm weer berekend. Een hogere gemiddelde temperatuur betekent een kleinere kans op vorst in maart en een grotere kans op vroege lentedagen (15 graden of meer). Naarmate de lente vordert is er een verhoogde kans op (zomers) warme dagen.

In de lente worden vrij normale neerslaghoeveelheden verwacht. De modellen neigen zelfs naar een iets te droge lente. Op basis van de invloed van weerfenomeen El Niño hoeven we geen nattere lente dan normaal te verwachten. Na een El Niño volgt in Nederland vaak een te natte lente, maar El Niño blijft voorlopig uit.

Lees ook: Geen grotere kans op natte lente door uitblijven El Niño

Dit-weer-kun-je-in-2020-verwachten

Foto: ANP

Zomermoesson of zomerdroogte?

Na een zachte winter en zachte lente zal de Noordzeetemperatuur aan het begin van de zomer hoger zijn dan normaal. Wanneer in de zomer de wind vaak vanaf de Noordzee waait kan dit meer neerslag opleveren. Een warme zee verdampt namelijk meer vocht en dit resulteert in meer en zwaardere buien. Met wind vanaf zee trekken deze buien het land op. De seizoensmodellen gaan uit van dit natte scenario.

Veel-regenachtig-weer-in-zomer-2020

Foto: ANP Kippa

Mochten hogedrukgebieden echter het weer gaan domineren zoals in 2018 en ook in delen van de zomer van 2019 dan zal de warme Noordzee geen rol spelen en ontstaan boven een uitdrogend land juist steeds minder buien. Kortom: wat de zomer van 2020 ons zal brengen is nog koffiedik kijken en het mag duidelijk zijn dat een uitspraak over de herfst niet zinvol is.

De gedetailleerde verwachting voor de eerste dagen van 2020 lees je in ons weerbericht.

Het team van Weeronline wenst jou een zonnig 2020!

Door: Jaco van Wezel

Reageer via Facebook