Warmste Oudejaarsdag ooit gemeten

08 februari 2019, 13:15

Carbid-Schieten-Jannes-Wiersema-1280x600

Het is vandaag officieel de warmste Oudejaarsdag ooit gemeten. In De Bilt werd het om 10:00 uur 12,5 graden en vervolgens liep de temperatuur nog verder op tot 13,7 graden aan het begin van de middag. Het record stond op 12,3 graden gemeten in 2006. Het warmst werd het in Arcen met 14,5 graden. Niet eerder was het op een van de KNMI-weerstations zo zacht op 31 december. Vanavond daalt de temperatuur iets en rond de jaarwisseling is het 8 graden met kans op enkele buien.

Op de valreep noteren we het zesde officiële warmterecord van 2017 in De Bilt. Recordwarm was het dit jaar ook op 30 en 31 maart, 17 en 27 mei en 16 oktober. Het enige kouderecord (voor de maximumtemperatuur in De Bilt) noteerden we op 16 september.

Maximumtemperatuur-Oudejaarsdag-2017

Maximumtemperatuur Oudejaarsdag 2017

Voor het gevoel niet bijzonder zacht

Door een stevige zuidwestenwind en buien voelde het vandaag minder warm aan dan de thermometers aanwezen. De gevoelstemperatuur lag tussen 5 graden in het noorden en 10-12 graden in het zuiden.

Tijdens de jaarwisseling voelt het op de Waddeneilanden aan als 3 graden, langs de westkust en in het noorden als 4 en in de rest van het land als 5 à 6 graden. Ondanks dat het zeer zacht is voor de tijd van het jaar is vanavond en vannacht een warme winterjas nodig.

Houd rekening met veel wind bij afsteken vuurwerk

In de kustgebieden staat rond middernacht een krachtige tot harde wind (6-7 Bft.) en in het binnenland waait het matig tot vrij krachtig (4-5 Bft.). Bij het afsteken van vuurwerk moet hier rekening mee worden gehouden. Het is belangrijk om vuurpijlen niet vanuit lege flessen te lanceren, maar om deze te verzwaren met zand of water. Nog beter is om de fles in te graven in een emmer zand of in de tuin. De flessen waaien daardoor niet om, wat de veiligheid vergroot.

De wind heeft als voordeel dat vuurwerkdampen snel wegwaaien en mist geen kans krijgt. Vorig jaar ontstond door het vuurwerk regionaal plotseling dichte mist.

Rond middernacht en in de Nieuwjaarsnacht is er kans op enkele buien. Veel plaatsen zullen het droog houden tijdens de jaarwisseling, maar sommige regio’s zullen pech hebben en met regen te maken krijgen. Waar de buien vallen is op voorhand lastig aan te geven. Tijdens de Nieuwjaarsnacht neemt bij buien de kans op een klap onweer en hagel toe.

Ook Nieuwjaarsdag onstuimig en voor het gevoel fris

Nieuwjaarsdag verloopt onstuimig met enkele buien en een matige tot vrij krachtige zuidwestenwind. Aan zee is de wind krachtig en voor het gevoel is het tijdens de Nieuwjaarsduik dan ook koud. De gevoelstemperatuur ligt dan op de stranden op 3 à 4 graden, terwijl de thermometer 7 à 8 graden aanwijst. Landinwaarts ligt de gevoelstemperatuur rond 5 graden. In de middag neemt vooral in het zuiden de kans op regen toe.

Foto: archieffoto Carbidschieten in Noordoost-Groningen, Jannes Wiersema

Net toen je nog een kaartje wou printen, is je inkt op? Bij InkOutlet profiteer je nu van extra korting dankzij deze exclusieve aanbiedingen en kortingscodes!

Door: Jaco van Wezel

Reageer via Facebook

Weervideo’s

Actueel weernieuws

Nieuwsoverzicht