Zo recordwarm was het in de laatste fase van oktober

31 oktober 2022, 11:25

Het was vaak heerlijk wandelweer in de laatste fase van oktober. Foto: Albert Thibaudier

Met een gemiddelde etmaaltemperatuur van 14,8 graden in De Bilt tegen 10,0 graden normaal is de laatste fase van oktober niet eerder zo warm verlopen als dit jaar. De details lees je in dit artikel.

We hebben een bijzonder warme fase achter de rug. De gemiddelde etmaaltemperatuur is in de laatste elf dagen van oktober uitgekomen op 14,8 graden tegen 10,0 graden normaal gemeten over de periode 1991-2020. Het vorige record was 14,3 graden en werd gemeten in 2005. Tijdens de laatste elf dagen van oktober 2006 was het gemiddeld 13,6 graden.

De warmte komt vooral van de maximumtemperatuur. Gemiddeld was het in de periode 21-31 oktober in De Bilt 18,9 graden. Het vorige record werd gemeten in de laatste decade van oktober 2005. Toen was het gemiddeld 17,6 graden. De gemiddelde minimumtemperatuur van 10,7 graden is dit jaar goed voor een derde plaats. Bovenaan dit lijstje staat 2005 met 11,3 graden.

Lees ook: Unieke serie warme dagen zo laat in oktober

Ook landelijk zijn records gesneuveld

Niet alleen in De Bilt is sprake van een record, ook landelijk zijn diverse records gesneuveld. Het record was 15,4 graden en werd gemeten in de laatste elf dagen van oktober 2005 in Maastricht. Dit jaar komt Maastricht uit op 16,5 graden.

De recordwaarde van de gemiddelde maximumtemperatuur was 19,1 graden en werd ook gemeten in 2005. Dit jaar is dit record met ruim een graad verpulverd. De gemiddelde maximumtemperatuur over de periode 21-31 oktober is in Maastricht en Eindhoven maar liefst 20,3 graden. Deze gemiddelde maximumtemperatuur is normaal voor eind mei of de eerste helft van september.

Lees ook: Zo bijzonder zijn warme dagen in de tweede helft van oktober

Komende dagen lagere temperaturen

Morgen begint november met onstuimig herfstweer met vooral in de kustprovincies talrijke buien en soms zware windstoten. De temperatuur komt nog uit op een graad of 17. Vanaf woensdag is het wisselvallig herfstweer met zon, wolken en af en toe regen. De temperatuur komt uit op waarden tussen 12 en 15 graden. Dat is nog altijd aan de hoge kant voor de tijd van het jaar, maar extreem is dit niet. De details lees je in het meest uitgebreide weerbericht van Nederland.

Rico Schröder

Rico Schröder

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black