Tyfoon Goni nadert Filipijnen, duizenden geëvacueerd

31 oktober 2020, 08:37

Buitenland
f711ff03-tyfoon-epa-markrcristino-1280x600
f711ff03-tyfoon-epa-markrcristino-1280x600
f711ff03-tyfoon-epa-markrcristino-1280x600

De Filipijnse autoriteiten hebben zaterdag opdracht gegeven voor de evacuatie van duizenden inwoners in het zuidelijke deel van het belangrijkste eiland Luzon. Dit vanwege een tyfoon van categorie 5 die in aantocht is. Dat is de hoogste categorie voor een tyfoon of orkaan.

Tyfoon Goni gaat naar verwachting zondag aan land met windsnelheden tot 215 kilometer per uur en windstoten tot 265 kilometer per uur. Het gaat om de krachtigste tyfoon die de Filipijnen aandoet sinds Haiyan, die in november 2013 meer dan 6300 mensen doodde.

Lees ook: alles wat je wilt weten over orkanen en tyfonen.

Preventieve evacuaties zijn begonnen in de provincies Camarines Norte en Camarines Sur. Ook de provincie Albay inwoners raadt mensen aan hun huizen te verlaten. Dit vertelde een plaatselijke functionaris aan radiostation DZBB. “De kracht van deze tyfoon is geen grap.”

Tyfoon Goni in pad Tyfoon Molave

Tyfoon Molave ​​heeft vorige week 22 mensen gedood in provincies ten zuiden van de hoofdstad Manilla, dat ook in het geplande pad van Goni ligt. Het is de achttiende tropische storm die het land dit jaar aandoet.

Autoriteiten staan ​​voor een nieuwe hindernis omdat in evacuatiecentra voldoende afstand bewaard moet worden om verspreiding van het coronavirus te voorkomen. De Filipijnen hebben het op een hoogste aantal besmettingen en sterfgevallen in Zuidoost-Azië, na Indonesië.

Foto: ANP / EPA / MARK R. CRISTINO

Bekijk hieronder de meest relevante video’s over het weer

ANP

ANP

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven