Weeronline
Weeronline

  Regen helpt waterstand rivieren niet veel

  Aangemaakt: 31 okt 2018, 19:23 uur

  De waterstand in de Rijn bij Lobith stijgt in het komende weekeinde naar 7 meter boven NAP, doordat in Zuid-Duitsland en Zwitserland afgelopen dagen veel neerslag is gevallen. Het is nu echter alweer nagenoeg droog en de komende zeven dagen wordt in het stroomgebied van de Rijn geen neerslag van betekenis verwacht. Ook daarna zijn er geen signalen voor veel neerslag.

  De binnenvaart moet, door het uitblijven van een langdurig nat weertype, rekening houden met grote hinder door de bijzonder lage waterstanden. De Rijn bij Lobith zal volgens Rijkswaterstaat volgende week alweer uitkomen op een zeer lage stand van 6,7 meter boven NAP.

  Laagterecord van 6,5 meter boven NAP

  Maandag stond de Rijn bij Lobith op 6,5 meter boven NAP. Dat is lager dan ooit, aldus Rijkswaterstaat. Nederrijn, Waal, IJssel en Lek hebben ook nauwelijks geprofiteerd van de regen die dinsdag in Nederland viel. De Maas ving wat meer regen op en krijgt de komende dagen nog veel water aangevoerd uit de Ardennen. Scheepvaart op de Maas heeft minder last van droogte, omdat de waterstand op die rivier met stuwen en schutten wordt geregeld.

  Doordat de rivieren heel weinig water afvoeren naar zee, kan zilt zeewater ver in het land dringen. Rijkswaterstaat past het schutregime bij een aantal grote sluizen opnieuw aan om verzilting in West-Nederland te bestrijden.

  Foto: ANP

  Door: ANP/Weeronline