Weekendweer: zo wisselend wordt het weekend

30 september 2022, 07:20

Paraplu in de regen. Foto: Adobe Stock / Romolo Tavani

Wie van plan is om lekker in de tuin te gaan werken dit weekend komt helaas van een koude kermis thuis. Deze vrijdag is het nog aangenaam buitenweer, maar het weekend daarentegen verloopt een stuk wisselvalliger. In dit bericht vertellen we jou de details.

Vandaag beginnen we de dag regionaal met nevel en mist. Gedurende de ochtend zal op de meeste plaatsen de mist verdwijnen en krijgt de zon de overhand. De middagtemperatuur stijgt naar 16 of 17 graden. Met een zonnetje erbij is het heerlijk weer om een wandeling te maken in de natuur. In de loop van de middag neemt de hoge bewolking vanuit het westen toe en dit is een voorbode voor een weersverandering die op komst is.

Veel regen en wind

Vanavond is het overal bewolkt en vanuit het westen volgt een storing die later vanavond en zeker komende nacht over het land trekt. Op uitgebreide schaal gaat het regenen en flink waaien. Landinwaarts is sprake van een (vrij) krachtige zuidenwind. Aan de kust kan zelfs even sprake zijn van een harde tot wellicht stormachtige wind (7-8 Bft) en komen zware windstoten voor van 75 tot 85 km/uur. Op de Waddeneilanden moet rekening worden gehouden met zware windstoten tot 90 km/uur.

Morgenochtend trekt het regengebied vrij snel via het oosten weg. Hierna volgen vrij snel buien en bij buien kan het ook onweren. In de middag komen vooral landinwaarts buien voor, maar vanuit het westen neemt de buiigheid geleidelijk af. De zon breekt wat vaker en langer door en het wordt 16 graden in het noorden en 17, lokaal 18 graden elders.

Zondag: zon, maar ook een paar buien

Zondag trekken nog steeds buien over het land, maar dit zijn er duidelijk minder dan zaterdag. De zon schijnt geregeld en er staat een meest matige zuidenwind. Er waait een meest matige westenwind en het wordt ongeveer 17 graden. Het is dan ook prima weer voor een wandeling of fietstocht. Check voordat je de deur uitgaat nog even de radar.

Na het weekend: meer ruimte voor de zon

Vanaf maandag is het weerbeeld een stuk rustiger. Een enkele bui blijft nog wel mogelijk maar het wordt een stuk droger dan afgelopen tijd. Dagelijks is de zon te zien en de temperatuur laat een stijgende lijn zien. Mogelijk wordt het woensdag lokaal 20 graden. Dat is hoger dan normaal voor de tijd van het jaar. Normale waarden voor begin oktober liggen rond 16 graden.

Dit weekendweer is tot stand gekomen in samenwerking met Upday.

Upday logo

Berend van Straaten

Berend van Straaten

Assistent-meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black