Weeronline
Weeronline
  Meer zon dan normaal

  Al acht maanden op rij meer zon dan normaal

  Aangemaakt: 01 okt 2019, 08:24 uur

  September is iets zonniger dan gebruikelijk en daarmee hebben we een serie van acht maanden met meer zon dan normaal. Het jaar is tot nu toe 21% zonniger dan gemiddeld en sluit daarmee aan op een zonnige trend. Sinds het begin van deze eeuw zijn alle jaren bovengemiddeld zonnig verlopen. Deze trend wordt niet zozeer veroorzaakt door de klimaatverandering, maar vooral door de afname van bepaalde typen luchtverontreiniging.

  Gemiddeld over het land komt de hoeveelheid zon in september uit op 162 uur. Dat is 13% meer dan de 143 uur zonneschijn in een gemiddelde septembermaand. Op zich is dit niet uitzonderlijk, maar hierdoor is het wel acht maanden op rij zonniger dan normaal. Sinds februari zijn alle maanden te zonnig verlopen.

  Februari was in verhouding meteen het zonnigst met 65% meer zon dan normaal. Naast het zonnige weer komt dat ook doordat februari met 85 uur minder dan de helft van het aantal zonuren heeft vergeleken met de maanden april tot en met augustus.

  In totaal is 2019 tot nu toe 21% zonniger verlopen dan gemiddeld. Dat is goed nieuws voor de eigenaren met zonnepanelen, want in de volle zon levert een zonnepaneel veel meer energie dan met bewolkt weer.

  Zonnige trend 21e eeuw

  In 2018 was het gemiddeld over het jaar 32% zonniger dan normaal en beleefden we het op één na zonnigste jaar ooit gemeten. Toen was zelfs sprake van een serie te zonnige maanden van februari tot en met december. Dit jaar staat niet op zich, want sinds het begin van de eeuw zijn alle jaren zonniger dan normaal en daarmee kunnen we spreken van een trend.

  Deze zonnige trend is waarschijnlijk maar voor een zeer klein deel toe te schrijven aan het opwarmende klimaat. Het is vooral de afname van bepaalde typen luchtverontreiniging die tot een afname van de hoeveelheid mist en laaghangende bewolking heeft geleid. In de jaren 90 gold 1479 uur zon per jaar als normaal. Inmiddels is het langjarige gemiddelde gestegen naar 1585 uur zon per jaar. Doordat dit gemiddelde jaarlijks wordt overschreden zal ook de nieuwe norm een flinke stap omhoog gaan.

  De verwachting voor begin oktober vind je in het weerbericht.

  We zijn trots op onze nominatie voor Website van het Jaar 2019. Zet jij ons in het zonnetje? Stem hier.

  Foto: ANP

  Door: Matthijs van der Linden