Storm Zorba veroorzaakt zeer veel regen in Griekenland

11 februari 2019, 15:11

ANP-62301682-1280x600

Tropische storm Zorba trok vandaag van de Peloponnesos in noordoostelijke richting over de omgeving van Athene. Vanavond bereikt het tropische systeem de Egeïsche Zee. Vooral het gebied ten noorden van Athene werd getroffen door zware onweersbuien. Op grote schaal ontstond wateroverlast door 70-130 mm regen. Deze neerslagsom loopt komende 24 uur verder op naar lokaal 250 mm! Dit is ruim drie keer de normale maandsom in Nederland. Het onstuimige weer verplaatst morgenmiddag naar Turkije.

Zorba heeft vooral in het gebied ten noorden en noordwesten van Athene veel regen achtergelaten. In Galatsades viel vandaag maar liefst 130 mm. De tropische stormdepressie trekt vanavond de Egeïsche Zee op en bereikt morgenmiddag de Turkse kust. De zware regen- en onweersbuien blijven nog de hele avond, nacht en ochtend aanhouden. Pas morgenmiddag neemt de buiigheid af. De neerslagtotalen kunnen daardoor verder oplopen naar lokaal 250 mm met overstromingen als gevolg. Dit geldt ook voor de Griekse eilanden.

HIRLAM-neerslag-Griekenland

Weermodel HIRLAM berekent tussen vanavond en morgenavond regionaal nog eens 100-200 mm.

Storm neemt tijdelijk in kracht toe

De wind in de tropische depressie is boven het Griekse vasteland vandaag snel afgenomen. In Athene werden windstoten rond 65 km/u gemeten en viel plaatselijk 90 mm. Boven de Egeïsche Zee zorgt het warme zeewater voor een opleving van de storm. Zorba haalt namelijk energie uit warm zeewater en kan zo weer wat in kracht toenemen. Daardoor waait het komende nacht vooral op de eilanden Lesbos, Limnos en Skyros hard en is kans op zware windstoten van 80-100 km/u. In de loop van morgenvroeg en morgenmiddag verplaatst de onstuimigheid zich naar de westkust van Turkije. Ook daar kan wateroverlast ontstaan door meer dan 100 mm regen in korte tijd.

Boven het westen van Turkije zal Zorba morgenmiddag snel afzwakken. Van stormwinden is dan geen sprake meer. Wel kunnen zware regen- en onweersbuien tot in het noordoosten van Griekenland en in het oosten van Bulgarije wateroverlast veroorzaken door 50-80 mm regen. Ook in Istanboel kan veel regen vallen.

In Peloponnesos keert de rust terug. Gisteren was het op sommige plaatsen noodweer. Hieronder enkele beelden. Sommige mensen genoten juist van de stormwinden.

Foto: ANP

Bereid je voor op aankomende winter met energie van Eneco! Dankzij onze speciale acties en aanbiedingen geniet je nu van extra voordelen!

Door: Redactie

Reageer via Facebook

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black