Rode zon en maan boven Nederland

30 augustus 2023, 09:15

Rode zon door rook uit Canada. Foto: Jan Horde

Opvallend: een enorme rookpluim uit Canada is binnen vier dagen de oceaan overgestoken en hing de afgelopen 24 uur boven Nederland. Dat leverde prachtige plaatjes op van een langdurig rode zon én maan die hoog aan de hemel stonden. Hieronder een compilatie met beelden en korte uitleg hoe dit verschijnsel kon ontstaan!

We hebben veel foto's ontvangen van mensen die de rode zon en maan ook zagen hangen boven hun woonplaats. Het leek dinsdagavond net bewolkt, maar dat was het niet: de lucht kleurde geelachtig door een dikke laag rook die op grote hoogte over trok. Daardoor werd het zonlicht gedempt en ontstond een kleurtje dat je normaliter alleen kunt zien vlak voor zonsondergang.

Rookpluim uit Canada

In Canada woeden al wekenlang enorme bosbranden. Deze branden veroorzaken grote hoeveelheden rook, die tot wel 10 tot 12 kilometer hoogte de atmosfeer in worden geblazen. Als het daar hard waait, dan kan die rook zich met hoge snelheid west of oost verplaatsen en dat is de afgelopen dagen gebeurd. Binnen enkele dagen verplaatste de rookpluim zich van Canada helemaal naar de Noordzee en dus ook boven ons hoofd. Op het kaartje hieronder zien we aan de felle kleuren waar de meeste rook zich bijvoorbeeld afgelopen nacht bevond.

Weergave van de luchtverontreiniging volgens het Europese weermodel (30 aug)
Weergave van de luchtverontreiniging volgens het Europese weermodel (30 aug)

Op zich merken we weinig van de rook. Het trekt op grote hoogte over ons heen en slaat bij regen ook nauwelijks neer tegen de grond, je merkt er visueel weinig van. Net als met Saharastof kun je alleen op je auto misschien een dun laagje 'stof' of as terugvinden. Woensdagavond is de meeste rook alweer overgewaaid en dan wordt de lucht weer schoon.

Prachtige foto's

De oorzaak is natuurlijk buitengewoon treurig, maar toch hebben we mede dankzij die rookwolk fraaie plaatjes kunnen maken vanuit Nederland. De zon kleurde gisteravond namelijk dieprood en niet vlak voor zonsondergang, maar al ten minste twee uur voordat de zon achter de horizon zou verdwijnen. En ook de maan afgelopen nacht had een diep oranje/rode kleur. Zo'n grote hoeveelheid rook houdt namelijk een deel van het licht van zon en maan tegen en maakt van het resterende licht een donkerdere kleur. Ook vanavond is er sprake van een mooie grote maan; het is dan zelfs de tweede supermaan van augustus!

Hieronder kun je een compilatie van beelden bekijken van gisteravond en afgelopen nacht.

Foto: Wilco Bos
Foto: Wilco Bos
Credits: Jan Horde
Credits: Jan Horde
Foto: Wouter van Bernebeek
Foto: Wouter van Bernebeek
Foto: Jan Simmes
Foto: Jan Simmes
Foto: John Zonneveld
Foto: John Zonneveld

Wouter van Bernebeek

Wouter van Bernebeek

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black