Orkaan Idalia aan land in Florida

30 augustus 2023, 15:05

Er hebben grootschalige evacuaties plaatsgevonden. Foto: AFP/Miguel J. Rodriguez Carrillo

De orkaan Idalia heeft de Amerikaanse staat Florida bereikt. De storm verzwakte wel enigszins naar een orkaan van de derde categorie, meldt het National Hurricane Center. Dat betekent dat de windsnelheden iets minder hoog zijn dan eerder. De orkaan blijft wel zeer gevaarlijk.

De orkaan kwam rond 07.45 uur lokale tijd aan land in het dunbevolkte Taylor County. Kustplaatsen kregen te maken met overstromingen en de extreme windsnelheden blazen bomen omver. Gouverneur Ron DeSantis heeft inwoners van zijn staat aangespoord goed op te passen en geen risico's te nemen. Tijdens zijn persconferentie in de stad Tallahassee knipperde de verlichting kortstondig.

De autoriteiten waarschuwen dat de harde wind en overstromingen levensgevaarlijk kunnen zijn. Zo'n 130.000 huishoudens in Florida kwamen woensdagochtend vroeg volgens Amerikaanse media al zonder stroom te zitten. De Nationale Garde in Florida heeft vanwege het noodweer een "volledige mobilisatie" aangekondigd. Er worden duizenden manschappen ingezet om bij te springen.

De orkaan beweegt zich naar verwachting richting de staten South Carolina, North Carolina en Georgia. Idalia gaat momenteel gepaard met windsnelheden van 125 mijl per uur, ruim 200 kilometer. Voor een verwoestende orkaan in categorie 4 zijn windsnelheden nodig van 130 mijl per uur.

ANP/Weeronline

ANP/Weeronline

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black