Weeronline
Weeronline
  Zware orkaan Dorian stevent af op Florida

  Zware orkaan Dorian stevent af op Florida

  Aangemaakt: 30 aug 2019, 11:44 uur

  De Amerikaanse staat Florida maakt zich op voor orkaan Dorian. De storm gaat maandag als ‘Major Hurricane’ van de vierde en een-na-hoogste categorie aan land. Daarbij worden bijzonder zware windstoten van maar liefst 250-300 km/uur verwacht. Verwoesting door wind, maar ook stormvloed en hoge golven is onvermijdelijk. De laatste keer dat een zware orkaan de regio trof was in 2016 met Hurricane Matthew.  

  Op dit moment bevindt Dorian zich in het zeegebied tussen de Dominicaanse Republiek en Bermuda. De orkaan volgt komende dagen een westelijke tot noordwestelijke koers. De zeewatertemperatuur op het pad van de storm is hoog met ruim 29 graden. Hierdoor neemt de storm snel in kracht toe.

  Zondag walst Dorian over de noordelijke eilanden van de Bahama’s. Daarbij is kans op extreme windstoten van meer dan 250 km/uur. Bovendien overspoelen een stormvloed en golven tot 10 meter hoog de eilanden Great en Little Abaco en andere kleine eilanden.

  Kaartje: National Hurricane Center (NHC)

  Zware orkaan Dorian maandag aan land

  Maandag gaat Dorian aan land aan de dichtbevolkte oostkust van Florida, ten noorden van Miami. Daarbij kan de wind pieken naar 250-300 km/uur. Niet alleen de wind speelt de bewoners van Florida parten. Golven tot 10 meter hoogte beuken op de kust en alsof dat nog niet genoeg is valt een enorme hoeveelheid regen. In slechts een dag tijd kan in het kustgebied 400-500 mm regen vallen. Ter vergelijking, normaal valt in Nederland in een heel jaar 800 mm.

  Waar de storm daarna heen trekt is nog onzeker. Mogelijk steekt de orkaan over naar de Golf van Mexico, maar ook een koers over Florida naar de Amerikaanse oostkust is mogelijk.

  Foto: NASA

  Door: Yannick Damen