Weeronline
Weeronline
  langdurig en veel regen in zuiden en zuidoosten

  Langdurig en veel regen op komst in zuiden en zuidoosten

  Aangemaakt: 30 jun 2020, 11:51 uur

  De zomer laat zich vandaag en morgen van een hele andere kant zien. Een regenzone blijft vanaf vanmiddag tot en met woensdagmiddag slepen boven het zuiden en zuidoosten. Hierdoor valt langdurig en veel regen. Bovendien is woensdag in het uiterste zuidoosten een kleine kans op een stevige onweersbui met hagel en zware windstoten.

  De langdurige regen begint vanmiddag. Aanvankelijk zijn er droge perioden en perioden met regen en regent het nog niet zo hard. Deze nacht en woensdagochtend gaat het harder en langer regenen. In het zuiden en zuidoosten kan het af en toe flink plenzen en is het kletsnat. Ook het midden krijgt in de nacht en ochtend met perioden met regen te maken, maar waarschijnlijk valt er niet zoveel regen als in de zuidelijke landsdelen. In het noorden blijft het bij enkele buien. De meeste regen trekt in de loop van woensdagmiddag naar het oosten weg.

  In 24 uur tijd kan in Brabant en Limburg regionaal ruim 30 mm regen vallen. Plaatselijk zijn zelfs neerslagsommen van 40 mm mogelijk. Voor de droge natuur is het gunstig dat de regen gedurende lange tijd valt en niet tijdens een enkele plensbui. Wanneer in korte tijd veel regen valt slaat de grond dicht en spoelt een groot deel van het water weg via de sloten. De langdurige regen die nu verwacht wordt heeft alle tijd om de bodem in te trekken. De kans op wateroverlast is dan ook klein.

  Kleine kans op stevige onweersbui

  In het zuiden en zuidoosten is het wolkendek woensdag dik en daardoor is het af en toe donkergrijs. Koud is het niet met tijdens regenval circa 18 graden en weinig wind. Mogelijk breekt in Zuid-Limburg de zon even door. Als dat gebeurt loopt de temperatuur gelijk flink op en kan het 23 graden worden. Het gevolg is wel dat het meteen broeierig is en er plaatselijk een stevige onweersbui kan ontstaan in het zuiden van Limburg. Hierbij kunnen hagel en zware windstoten voorkomen en is kans op wateroverlast.

  Weten wat voor weer het de rest van de week wordt? Lees dan ons uitgebreide weerbericht.

  Foto: Ben Saanen

  Bekijk hieronder de meest relevante video’s over het weer

  Door: Yannick Damen