Weeronline
Weeronline

  Zaterdag eerste officiële zomerse dag van 2019

  Aangemaakt: 30 mei 2019, 08:16 uur

  Juni begint met zomerse warmte. Zaterdag komen de maxima uit op 23-28 graden. De kans is groot dat dan de eerste officiële zomerse dag van het jaar wordt genoteerd. Voor het eerst sinds 2013 komt het pas in juni tot zomerse warmte in De Bilt. Zondag wordt het zelfs nog iets warmer dan zaterdag. Als ergens 30 graden gemeten wordt, hebben we dit weekend ook de eerste lokale tropische dag te pakken.

  Voor de officiële zomerse dag moet het in De Bilt 25 graden of meer worden. Zaterdag wordt het in De Bilt zeer waarschijnlijk 25 graden. De eerste officiële zomerse dag is dan een stuk later dan normaal. Gemiddeld komt het op 18 mei in De Bilt tot zomerse warmte. Voor het eerst sinds 2013 verliep de lente zonder zomerse dag in De Bilt. In 2013 kwam het uiteindelijk op 6 juni tot de eerste officiële zomerse dag.

  Wel zaten we eerder dit jaar dichtbij de 25 graden in De Bilt. Op 24 april werd het 24,9 graden. In mei zijn we niet in de buurt van officiële zomerse warmte geweest. Ook vandaag en morgen blijft het kwik in De Bilt ver onder de 25 graden. Vrijdag 19 april was de eerste lokale zomerse dag van het jaar al wel een feit.

  Lokaal 28 graden

  Op grote schaal worden zaterdag zomerse temperaturen bereikt. In het binnenland wordt het op veel plaatsen 25-27 graden. In het zuidoosten kan het lokaal zelfs 28-29 graden worden. In de kustprovincies is het iets minder warm, maar met 19-24 graden is het ook daar heerlijk weer.

  Kans op tropische zondag

  Zondag bereikt het zomerse weer een hoogtepunt. De zon maakt overuren en enkele dunne sluierwolken geven soms een tint wit aan de blauwe lucht. In de loop van de middag verschijnen in de noordwestelijke helft meer en dikkere sluierwolken en wordt het zonlicht iets getemperd.

  Met middagtemperaturen van 26-27 graden in de kustgebieden en 28 tot ruim 29 in het binnenland is het volop zomer. In het zuiden, zuidoosten en oosten kan het regionaal 30 en lokaal zelfs 31 graden worden!

  Verkoeling is te vinden aan de stranden. Gedurende de middag steekt namelijk een zeewind op. Aan de Zuid-Hollandse stranden koelt het daardoor af naar 21-24 graden. Aan de Noord-Hollandse kust en op de Wadden is het door de zeewind 18-21 graden.

  Zondagavond kun je nog een tijdje genieten van de warmte met in het binnenland tot halverwege de avond zomerse temperaturen van 25 graden en meer. Wel neemt in de loop van de avond en in de nacht naar maandag vanuit het westen de kans op onweersbuien toe. De buien verdrijven de warmte en na het weekend is het 18-22 graden.

  Nog even wachten op zomerse warmte

  Vandaag is er nog veel bewolking en valt vanochtend af en toe motregen. Vanmiddag wordt het droog. Aanvankelijk heeft bewolking de overhand, maar geleidelijk breekt de zon door. De maximumtemperatuur komt uit op 17-20 graden.

  Morgen begint de dag bewolkt, maar in de loop van de ochtend klaart het in het binnenland op. In de middag zijn er nog enkele stapelwolken, maar het blijft droog. In het noordwesten is de bewolking hardnekkig en kan het tot ver in de middag duren voordat de zon doorbreekt. Met maxima van een graad of 18 in het Waddengebied tot lokaal 24 graden in Limburg is het heerlijk weer.

  Foto: ANP Kippa

  Door: Marlotte van der Heiden