Regionaal ruim een maandsom regen in 12 uur

01 mei 2018, 13:29

Nicky-Wagenvoort-Zenderen-30-4-2018-1200x600

Stevige regen- en onweersbuien hebben sinds gisterenavond op grote schaal 10-40 mm regen achtergelaten. In sommige delen van Utrecht, Noord-Holland en -Brabant, Limburg en in het Rivierengebied viel met 40-50 mm zelfs een maandsom neerslag. Normaal valt in heel april gemiddeld over het land circa 44 mm. In Houten en Hoogwoud viel 46 mm, in Zundert 47, in Belfeld 50 en in Breda zelfs 58 mm. In Venlo vielen hagelstenen tot 3,5 cm! Tot morgenmiddag blijft het wisselvallig met veel wind. Vooral aan zee is kans op zware windstoten.

Afgelopen nacht heeft het op de Wadden, boven het IJsselmeer en aan de westkust ook al hard tot stormachtig gewaaid, 7-8 Bft. In Lauwersoog (Groningen) werd een zware windstoot van 87 km/u gemeten. Komende uren neemt de wind daar af. In de loop van de ochtend steekt in het hele land een (vrij) krachtige zuidelijke wind op. Daarbij is kans op windstoten van 50 tot 70 km/u. Aan de Zeeuwse kust en in de Limburgse heuvels wordt de wind vanmiddag hard, 7 Bft., met zware windstoten rond 80 km/u. Er trekken gedurende de dag nog enkele buien over het land, waardoor de neerslagsommen verder kunnen oplopen.

Ontladingen-29-op-30-april-2018

Bliksemontladingen in de afgelopen 24 uur. Duidelijk te zien is dat terwijl de zware buien westwaarts het land in trokken het onweer snel verdween.

Neerslag-29-april-2018

Neerslagsom tussen 10 uur zondagochtend en 10 uur maandagochtend. Data is nog voorlopig. Niet alle meetpunten staan in deze kaart.

Vanavond en vannacht draait de wind naar het westen en blijft het in het hele land stevig waaien. Vanavond kan de wind langs de oostgrens aantrekken naar hard, windkracht 7. Daarbij is kans op zware windstoten rond 75 km/u. Aan de westkust wordt het nog onstuimiger met in het westen van de Zeeuwse en Zuid-Hollandse eilanden een stormachtige wind en kans op zware windstoten van 75-90 km/uur. Vannacht neemt de wind hier af en verplaatst het zwaartepunt zich naar de westkust van Noord-Holland. Daar zou zelfs eventjes kunnen stormen met een windkracht 9.

Dinsdagochtend verplaatst het windveld zich naar het Waddengebied met daar nog even een windkracht 8 en zware windstoten. In de tweede helft van de ochtend neemt de wind daar af. De westenwind blijft in het hele land nog nadrukkelijk aanwezig en veroorzaakt lage maxima van 10 graden in het noorden van Nederland, 12 in het midden en 14 in het zuiden. Normaal wordt het 14 graden op de Wadden tot 18 in Limburg. De dag begint grijs en buiig. In de middag trekken de buien weg en wordt het goed zonnig.

Zonnig en warm lenteweer in aantocht

Daarna knapt het weer geleidelijk op. Woensdag en donderdag is er een mix van stapelwolken en zon. Woensdag wordt het 14-20 graden en donderdag 12-17 graden. Vanaf vrijdag schijnt de zon veelvuldig en wordt het warmer. Zaterdag, Bevrijdingsdag, wordt het in het binnenland 19-22 graden. In de kustprovincies wordt het 16-19 graden. Zondag en de dagen daarna wordt het mogelijk nog een paar graden warmer. Er staat niet veel wind en daardoor is het in de zon extra warm.

April kletsnat en op twee na warmste ooit gemeten

Door de regen van gisteren en vandaag komt de neerslagsom van april gemiddeld over het land uit op circa 75 mm. Normaal valt 44 mm. Hoewel er in april meer neerslag dan normaal viel ontbrak het niet aan mooi-weerdagen. Op 11 dagen was het droog, zonnig en warmer dan gebruikelijk. Normaal telt april zes van deze dagen.  Vier dagen verliepen zelfs recordwarm. Dit resulteert in de op twee na warmste aprilmaand ooit gemeten. De gemiddelde maandtemperatuur komt uit op 12,2 graden tegen 9,2 normaal.

Foto: Nicky Wagenvoort (Zenderen).

Door: Jaco van Wezel

Reageer via Facebook