Onstuimig en koud begin van april in de Alpen

31 maart 2023, 15:20

Onstuimige luchten boven de skipiste's in de Alpen (foto: Jeroen Elferink-Ruijsch)

Momenteel waait er een vrij krachtige westenwind over de Alpen. Deze westenwind voert neerslagzones en eerst nog vrij milde lucht aan. Hierdoor ligt de sneeuwgrens vrijdag nog vrij hoog. Maar gedurende het weekend draait de wind naar het noordoosten en bereikt koudere lucht weer de Alpen.

Vrijdagmiddag trekken enkele stevige buien over de Alpen. Met name in Zwitserland en Oostenrijk kunnen de buien gepaard gaan met een klap onweer of wat hagel. Ook staat er een vrij krachtige tot stormachtige wind op de bergtoppen en ligt de sneeuwgrens rond de 1800 meter. Kortom het is nergens echt een prettige skidag. Enkel in de Italiaanse Alpen is het vandaag iets rustiger en droger.

Regenachtige skidag deze vrijdag in Brixen im Thale (bron: Feratel)
Regenachtige skidag deze vrijdag in Brixen im Thale (bron: Feratel)

Zaterdag vallen verspreid over de Alpen opnieuw enkele buien. Maar de verschillen tussen west en oost zijn groter. Vooral in de Franse en Zwitserse Alpen zijn de buien opnieuw pittig met onweer en hagel. Ook blijft de westenwind hier vrij krachtig tot stormachtig. Elders hebben de drogere perioden meer de overhand en in de Italiaanse Alpen breekt zelfs de zon zaterdagmiddag door. Hier is het een prima skidag. De sneeuwgrens ligt van west naar oost tussen de 1400 en 1700 meter.

Koudere lucht bereikt de Alpen

Zondag draait de wind overal in de Alpen naar het noordoosten en koudere lucht bereikt de bergen. Het is bewolkt en er zijn perioden met regen en sneeuwval. Met name aan de Oostenrijkse en Zwitserse noordkant van de Alpen kan het even flink doorsneeuwen. Hier valt de meeste verse sneeuw, veelal 10 tot 20 centimeter. Maar minder neerslag valt in de Italiaanse en Franse Alpen, hier gaat het om slechts enkele centimeters. Overdag ligt de sneeuwgrens nog tussen de 1200 en 1500 meter. Richting de avond wordt de lucht duidelijk kouder en begint de sneeuwgrens te zakken naar 700 en later in Oostenrijk zelfs naar 500 meter.

Maandag liggen de Alpen volledig in de koudere luchtsoort. Op 1500 meter vriest het van west naar oost -3 tot -8 graden. Zowel in Oostenrijk als Italië kunnen nog enkele sneeuwbuien vallen, echter worden nergens meer grote sneeuwhoeveelheden verwacht. Droger en zonniger is het in de Zwitserse Alpen.

Ook na maandag blijft het nog enkele dagen koud aprilweer in de Alpen. Op 1500 meter vriest het vrijwel overal enkele graden. Het is daarbij vrij rustig weer met een hogedrukgebied in de buurt. Later in de week neemt wel de onzekerheid toe. Mogelijk blijft het nog wat langer koud, met opnieuw sneeuwkansen! Maar vanuit het westen dringt ook iets zachtere lucht op.

Ben jij een fanatieke wintersporter? Schrijf je dan in voor de wintersportnieuwsbrief van Weeronline. Zo blijf je op de hoogte van al het wintersportnieuws!

Jeroen Elferink

Jeroen Elferink

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black