WMO schrapt Ian en Fiona van lijst orkaannamen

30 maart 2023, 10:46

Verschillende orkaannamen zijn geschrapt. Foto: EPA/Cristobal Herrera-Ulashkevich

De Wereld Meteorologische Organisatie (WMO) heeft de namen Ian en Fiona woensdag definitief geschrapt uit de lijst van namen die orkanen op de Atlantische Oceaan kunnen krijgen. Reden voor de stap zijn de vele doden en de grote verwoestingen die de stormen in 2022 veroorzaakten.

Voor de Atlantische Oceaan worden stormnamen iedere zes jaar opnieuw gebruikt, tenzij een storm zo dodelijk is dat de naam moet worden geschrapt. Tot nu toe zijn er voor het gebied 96 namen die niet meer worden gebruikt. In plaats van Fiona en Ian worden voortaan de namen Farrah en Idris gebruikt, maakte de WMO bekend.

Orkaan Fiona was een zeer krachtige orkaan van de vierde categorie. Halverwege september vorig jaar trok Fiona onder meer over Puerto Rico, en de Dominicaanse Republiek. De orkaan bereikte zelfs Canada en veroorzaakte ook daar veel schade. Minstens 30 mensen kwamen door het natuurgeweld om het leven. Volgens de WMO leidde Fiona tot zeker 3 miljard dollar aan schade.

Ian was eind september actief. De orkaan zorgde eerst voor veel schade in Cuba en bereikte daarna het zuidoosten van de Verenigde Staten. Met name in Florida werd veel schade aangericht en kwamen ook veel mensen om het leven. Ian veroorzaakte zeker 150 doden in de VS, de meesten daarvan in Florida. Met meer dan 112 miljard dollar aan schade was het de meest verwoestende orkaan in de geschiedenis van de Amerikaanse staat.

ANP

ANP

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black