Weeronline
Weeronline

  Droge en nevelige jaarwisseling

  Aangemaakt: 30 dec 2018, 08:27 uur

  Tijdens de jaarwisseling is het zacht en blijft het droog. Wel kan het door het vuurwerk flink nevelig worden. Rond middernacht is het een graad of 9. Dichte mist wordt niet verwacht. Op de eerste dag van 2019 kan wat lichte regen vallen en wordt het 10 graden. De nieuwjaarsduiken houden het ’s middags overwegend droog. Er staat een stevige wind en daardoor is het voor het gevoel behoorlijk fris wanneer je uit het water komt.

  Een hogedrukgebied vlak ten zuiden van ons land zorgt voor vrij rustig weer. Met een westelijke wind wordt zachte lucht en vrij veel bewolking naar ons land geblazen.

  Morgen, Oudejaarsdag, krijgen we de zon niet of nauwelijks te zien. Het blijft wel droog en het wordt 9 à 10 graden.

  Nevelige jaarwisseling

  Oudejaarsavond verloopt droog en bewolkt. Met een temperatuur van een graad of 9 is het zacht. Het wordt flink nevelig en lokaal kan het zicht slecht zijn. Zeer dichte mist, met zichtwaarden onder 50 meter, wordt niet verwacht. Er staat namelijk voldoende wind om de kruitdampen weg te blazen. In het binnenland is de westenwind matig. In de kustgebieden waait het vrij krachtig en op de Wadden zelfs krachtig (6 Bft.). Vanwege de stevige wind is het aan te raden de lanceerinstallaties goed aan de grond vast te zetten.

  Op Nieuwjaarsdag trekt een gebied met lichte regen over het land. De neerslagkans is in het oosten groter dan in het westen en bij de nieuwjaarsduiken aan de kust is het dan ook meestal droog. Met 10 graden is het zacht voor begin januari. Normaliter wordt het op de eerste dag van het jaar een graad of 5. De noordwestenwind is aan zee vrij krachtig tot krachtig en maakt het voor het gevoel kouder. Bij de bekendste nieuwjaarsduik in Scheveningen ligt de gevoelstemperatuur aan het begin van de middag rond 5 graden. Na de duik in zee is het dan ook lekker om snel in je handdoek te duiken en gauw kleren aan te trekken.

  Zeewater een graad of 7, IJsselmeer het koudst

  Aan de westkust is het zeewater 7-8 graden. Daarmee is het zeewater iets warmer dan normaal en dit was afgelopen jaren ook het geval. In 2016 was het water met 9-10 graden zelfs uitzonderlijk warm. Dit kwam door de recordwarme december van 2015. Voor een koude duik moeten we terug naar 2011. Toen was het zeewater amper 4 graden en daarmee was het de koudste nieuwjaarsduik van deze eeuw.

  De Zeeuwse wateren en de Waddenzee zijn met 6-7 graden momenteel iets kouder dan de Noordzee bij Scheveningen. Het IJsselmeer is met circa 5 graden nog wat kouder.

  Aanhoudend zacht

  Koud winterweer zit voorlopig niet in de pijplijn. De eerste week van het nieuwe jaar verloopt vrij zacht met 5-8 graden. Normaal wordt het begin januari 4-6 graden. Wanneer het ’s nacht opklaart kan het een paar graden vriezen. Woensdag schijnt de zon geregeld, de dagen daarna overheerst bewolking.

  Door: Johnny Willemsen