WMO: driedubbele La Niña houdt aan tot mogelijk maart

30 november 2022, 15:45

La Niña kan voor flink overstromingen zorgen. Foto: EPA/James Ross

La Niña duurt mogelijk tot aan februari of zelfs maart, waarschuwt de Wereld Meteorologische Organisatie (WMO) van de Verenigde Naties. Het is de eerste keer deze eeuw dat dit weerfenomeen drie opeenvolgende jaren aanhoudt.

Bij La Niña koelen de zeewatertemperaturen in een deel van de Stille Oceaan nabij de evenaar af, wat gevolgen heeft voor het weer wereldwijd. Zo worden de extreme regenval in Australië en de droogte in de Hoorn van Afrika deels hieraan toegeschreven. De huidige La Niña begon in september 2020 en is uitzonderlijk lang en hardnekkig. De kans is 75 procent dat La Nina in december tot februari aanhoudt en 60 procent dat dit gebeurt van januari tot maart, stelt de WMO.

Lees hier wat de invloed van La Niña is op het weer in Nederland

Het is de eerste driedubbele La Niña van de eeuw en de derde sinds 1950. "De eerste 'triple-dip' La Niña van de 21e eeuw zal temperatuur- en neerslagpatronen blijven beïnvloeden en droogte en overstromingen in verschillende delen van de wereld verergeren", aldus de organisatie. Normaal gesproken treedt La Niña, tegenhanger van El Niño, om de twee tot zeven jaar op. Hoewel het een natuurlijk fenomeen is, heeft de door de mens veroorzaakte klimaatverandering er wel invloed op.

ANP

ANP

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black