In de Alpen opnieuw een sneeuwdump

30 november 2021, 13:30

Wintersport Zwitserland
sneeuw alpen oostenrijk

Neerslag voldoende komende tijd in de Alpen. De vorstgrens schommelt wel flink. Soms dooit het tot circa 2000 meter hoogte, maar op andere dagen kan het sneeuwen tot in de dalen. Vooral in het weekend kan regionaal een dik pak vallen. Ook in de Ardennen en het Sauerland kan het komende tijd weer sneeuwen. Lees alle details in dit artikel. 

Vorige week viel er al behoorlijk wat sneeuw in de Alpen: in de bergen 40 tot 100 cm, waarbij ook de lagere dalen wit kleurden. En meer sneeuw is onderweg. Deze week zal er weer veel sneeuw vallen, waarbij de noordkant en het westen van de Alpen duidelijk meer sneeuw kunnen verwachten dan het oosten en zuiden van de regio.   

Vandaag valt aan de noordkant van de Alpen boven 1500 meter op veel plaatsen 15 tot 30 centimeter verse sneeuw. Lokaal kan er tot een halve meter sneeuw bijvallen.

Alpen wintersport, oostenrijk
Alpen wintersport, oostenrijk

Foto: Jeroen Elferink-Ruijsch

Morgen wordt in Oostenrijk een droge en zachte dag. De vorstgrens ligt op 1800 tot 2000 meter, maar in de Franse Alpen en Zwitserland volgt morgenmiddag alweer neerslag. De grens waarboven woensdagmiddag en -avond sneeuw valt ligt rond 1500 meter.

Sneeuwdump in noorden en westen op donderdag 

Donderdag krijgt opnieuw de noordkant en het westen van de Alpen te maken met een sneeuwdump. Op grote schaal valt 20-40 cm sneeuw. Ook de dalen kleuren dan op veel plaatsen weer wit.

In het weekend volgt nog een serieuze hoeveelheid sneeuw. Met name in de Franse en Zwitserse Alpen wordt boven 1500 meter 40 tot 100 cm verse sneeuw verwacht. Aanvankelijk ligt de grens waarboven sneeuw blijft liggen tussen 1200 en 1500 meter, maar in de loop van het weekend zakt deze hoogte zodanig dat het ook in de meeste dalen weer lukt. 

Naast veel sneeuw ook veel wind

Een aandachtspunt voor komend weekend is de wind in combinatie met de sneeuwval. Met name in de Franse Alpen en Zwitserland neemt de wind flink toe. Hoger in de bergen worden windstoten van 100 tot 130 km/uur verwacht, waarbij uitschieters tot 150 km/uur mogelijk zijn. 

Sneeuw in Sauerland en Ardennen 

In de Ardennen ging vanochtend de sneeuwval over in regen. Op donderdag en vrijdag staat weer sneeuw op het programma. Op zaterdag kan het tijdelijk flink dooien, maar zondag en maandag zal in de Ardennen neerslag weer veelal als sneeuw vallen. Ook in het Sauerland is het behoorlijk winters met morgen en ook zaterdag tijdelijke dooi. 

Coronasituatie

Per land verschillen de coronamaatregelen en -beperkingen. We hebben ze voor je in dit artikel op een rijtje gezet. Wil je op de hoogte blijven van het weernieuws uit de wintersportgebieden? Schrijf je dan nu in voor de wekelijkse wintersport nieuwsbrief.

Hoofdfoto: Jeroen Elferink-Ruijsch

Johnny Willemsen

Johnny Willemsen

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven