Weeronline
Weeronline

  Dodental noodweer Italië loopt op

  Aangemaakt: 30 okt 2018, 12:28 uur

  Het dodental door het noodweer dat Italië al drie dagen geselt, is dinsdagochtend verder opgelopen tot minstens negen. Ook wordt nog iemand vermist. Alle havens aan de Ligurische kust zijn wegens de orkaanwinden gesloten, evenals de luchthaven van Genua. Volgens het Italiaanse persbureau ANSA zijn alle vluchten geannuleerd. Op zee worden golven van 8 tot 10 meter gerapporteerd.

  Het hoge water en de harde wind heeft in de nacht van maandag op dinsdag de kustverdediging van de badplaats Rapallo deels verwoest. Veel dure jachten zijn op het land gesmeten en zwaar beschadigd.

  ,,De uitzonderlijke golf van slecht weer heeft een dramatische tol geëist: negen doden, vier ernstig gewonden en een vermiste”, somde de minister van Binnenlandse Zaken, Matteo Salvini, de gevolgen op.

  De bevolking wordt aangeraden zo veel mogelijk binnen te blijven.

  Slachtoffers

  In de haven van Savona, ten westen van Genua, overstroomde een autoterminal. Honderden auto’s, waaronder veel van het luxemerk Maserati die bestemd waren voor de export naar het Midden-Oosten, werden erdoor verwoest.

  Maandagavond kwam een vrijwillige brandweerman in St. Martin in Thurn (Südtirol) om het leven toen hij werd getroffen door een vallende boom. Ten zuiden van Rome kwamen twee jonge mensen om doordat een boom op hun auto viel. Hetzelfde overkwam iemand in het nabijgelegen Terracina en een wandelaar in Napels. In de nacht van zaterdag op zondag kwamen vier mensen om het leven door een kleine aardverschuiving bij het Zuid-Italiaanse dorp Isola Capo Rizzuto in de provincie Crotone. De slachtoffers waren een aannemer en drie van zijn werknemers die bezig waren aan een klus.

  Frankrijk veel sneeuw

  Het noodweer breidde zich uit richting Frankrijk. Op regionale wegen in de Haute Loire, in het midden van Frankrijk, zaten afgelopen nacht 800 auto’s muurvast in de sneeuw. Volgens de prefectuur Haute-Loire hebben gestrande chauffeurs hun voertuigen op de weg achtergelaten, daardoor konden de sneeuwploegen hun werk niet doen.

  Bijna 200 mensen zijn ondergebracht in een noodopvang, 1350 huishoudens in de regio hadden geen elektriciteit. In het gebied werden 150 medewerkers van politie, brandweer en leger ingezet.

  De chaos ontstond toen de sneeuwgrens daalde tot 400 meter, ook waren er zware windstoten. De autoriteiten hadden code oranje afgegeven. Enkele wegen waren voor vrachtverkeer afgesloten.

  Morgen knapt het weer op in Frankrijk. Tien dagen geleden was het nog 25 graden in de Haute Loire.

  Foto: EPA

  Door: ANP/Weeronline