Teruglezen: regionale sneeuwval en gladheid

31 januari 2019, 09:26

gladheid-door-sneeuw-ANP-69197443-1280x600

Gisteren en afgelopen nacht is regionaal een aantal centimeter sneeuw gevallen. Vanochtend is het in grote delen van het land glad door sneeuwresten en bevriezing van natte wegen. In het noorden en westen komen nog enkele winterse buien voor. De gladheid zal geleidelijk verdwijnen, maar vanavond neemt de kans op bevriezing weer toe. Komende nacht gaat het vanuit het zuiden opnieuw sneeuwen.

Lees hieronder onze berichtgeving over de sneeuwval terug.

9:04 In het noordoosten van Groningen is in totaal 6 centimeter sneeuw gevallen

8:20 De toestand op de weg kan regionaal sterk verschillen.

6:45 Winterse buien in het noorden en westen

Door een sneeuwbui kan lokaal een paar cm sneeuw vallen. Vooral aan de kust valt uit de buien natte sneeuw of regen. Doordat verschillende wegen bevroren zijn kan ijzel ontstaan. Regen betekent dus niet dat de gladheid meevalt.

winterse-buien

21:20 Flink pak in Emmen

20:45 Fikse buien in het midden van het land, Vannacht het noorden

Meest actieve winterse buien nu in Zuid-Holland en Utrecht. Hierbij naast (natte) sneeuw ook hagel en een klap onweer.

Vannacht trekt het zwaartepunt van de neerslag (sneeuw of natte sneeuw) naar het noorden. In het zuiden wordt het droog met opklaringen. Het koelt af naar 0 tot -2 graden. Waar het langere tijd opklaart kan het een paar graden kouder worden. In het hele land is kans op gladheid door sneeuwresten of bevriezing van natte weggedeelten. Ook kan het regionaal nevelig of mistig worden.

Schermafbeelding-2019-01-30-om-20

Radarbeeld 20:45 uur

20:35 Meer gladheid op de wegen

20:15 Wegdektemperaturen in het hele land rond het vriespunt

Naast gladheid door sneeuwbuien is vanavond, vannacht en morgenochtend in het hele land kans op gladheid door bevriezing van natte wegen.

Schermafbeelding-2019-01-30-om-20

Wegdektemperaturen van snelwegen om 20:15 uur.

19:55 Witte snelwegen ten zuidoosten van Amsterdam

19:35 Sneeuw Amsterdam in beeld

19:30 Mini-lagedrukgebiedje voor westkust

Schermafbeelding-2019-01-30-om-19

Mini-lagedrukgebied voor de westkust geeft momenteel fikse sneeuwval in o.a. Haarlem en Amsterdam.

19:28 Noordelijke Randstad nu gladheid door sneeuw

18:55 Ook in de provincie Groningen op steeds meer plekken sneeuw

18:30 In het oosten en noorden vorst. Ook op plekken waar de temperatuur net boven 0 ligt kan het wit worden.

Schermafbeelding-2019-01-30-om-18

Temperatuur om 18:30 uur. In het oosten en noorden op veel plaatsen vorst. In het zuiden en zuidoosten net boven 0 en in het westen wat meer boven 0.

17:50 Radarbeeld met op veel plaatsen lichte neerslag en buien voor de westkust

Schermafbeelding-2019-01-30-om-18

Radarbeeld: op veel plaatsen lichte neerslag. Westen regen of natte sneeuw, midden natte sneeuw, zuidoosten en oosten sneeuw. Westkust krijgt enkele wat hevigere buien vanaf de Noordzee.

17:30 Ook in Overijssel wordt het regionaal wat wit

17:00 Op steeds meer plaatsen sneeuw, alleen in (zuid)oosten vooralsnog wit

Op steeds meer plekken wordt neerslag in de vorm van sneeuw gemeld. In het westen valt (mot)regen. In het midden valt natte sneeuw dat niet of nauwelijks blijft liggen. In het zuidoosten en oosten wordt het op steeds meer plekken wit.

Schermafbeelding-2019-01-30-om-17

Wegdektemperaturen zijn in het westen en midden veelal 2-3 graden. In Limburg, de Achterhoek en Twente liggen ze dicht bij het vriespunt.

15:55 In de Achterhoek wordt het wit

14:35 Neerslag intensiveert langzaam

Schermafbeelding-2019-01-30-om-14

Op veel plekken valt zeer lichte neerslag. Uit de Achterhoek, Twente en Limburg komen meldingen van lichte sneeuw. In het zuidwesten valt natte sneeuw en (mot)regen.

13:45 De sneeuw die in Zeeland gevallen is zal vanmiddag smelten

De temperatuur ligt in Zeeland vanmiddag een paar graden boven nul, waardoor de gevallen sneeuw zal smelten.

12:24 Mooie plaatjes vanuit de Ardennen

In de Ardennen lag nog oude sneeuw en groeit het sneeuwdek nu verder aan. Op Mont Rigi wordt door het KMI inmiddels een sneeuwdek van 30 cm gemeten.

12:20 Donderdagmiddag zonnige perioden – nacht naar vrijdag opnieuw sneeuw

Vanavond en vannacht valt verspreidt over het land wat lichte sneeuw. In een strook van Rotterdam naar Maastricht kan het begin van de avond intensiever sneeuwen. In Zeeland wordt het vanavond geleidelijk droog. Vannacht wordt het vanuit het zuiden op steeds meer plaatsen droog met opklaringen. Het koelt af naar 0 tot -2 graden. In opklaringsgebieden kan de temperatuur dalen naar -5 graden. In het hele land is kans op gladheid door sneeuwresten of bevriezing van natte weggedeelten. Het noorden houdt nog tot en met morgenochtend perioden met lichte sneeuwval.

Donderdagmiddag is het overal droog en zijn er zonnige perioden. Donderdagavond vriest het op grote schaal. In de nacht trekt een volgende sneeuwzone vanuit het zuiden het land binnen. Vrijdagochtend heeft het noorden daar nog mee te maken en is het in het zuiden weer droog. De sneeuwzone valt samen met het binnenstromen van zachtere lucht, waardoor de neerslag uiteindelijk over kan gaan in regen.

Verwachte-sneeuwval-vrijdag

Volgens weermodel Hirlam zal het vrijdagochtend om 6 uur sneeuwen boven het midden van het land. In het zuiden heeft het dan in de nacht al gesneeuwd en het noorden volgt in de loop van de ochtend.

12:13 Sneeuwverwachting Randstad onzeker

Het is onzeker met hoeveel sneeuw de Randstad te maken krijgt. Vooral in de regio Rijnmond en het oosten van Zuid-Holland kan het sneeuwen. Ook in Den Haag zal neerslag vallen, maar dat zal voornamelijk natte sneeuw zijn. Pal aan zee kan het bij +3 graden regenen. Ook in de regio Amsterdam en regio Utrecht zullen wat sneeuwvlokken naar beneden dwarrelen. Mogelijk zal het aan het einde van de avondspits wat intensiever sneeuwen in deze regio’s en kan de sneeuw blijven liggen. Zeker is dat echter niet.

Vanavond en vannacht valt verspreidt over het land wat lichte sneeuw. In een strook van Rotterdam naar Maastricht kan het begin van de avond intensiever sneeuwen. In Zeeland wordt het vanavond geleidelijk droog. Vannacht wordt het vanuit het zuiden op steeds meer plaatsen droog met opklaringen. Het koelt af naar 0 tot -2 graden. In opklaringsgebieden kan de temperatuur dalen naar -5 graden. In het hele land is kans op gladheid door sneeuwresten of bevriezing van natte weggedeelten. Het noorden houdt nog tot en met morgenochtend perioden met lichte sneeuwval.

Sneeuwdek-30-januari-2019-tot-10-uur

Om 10:00 uur ’s ochtends worden door vrijwilligers van het KNMI neerslagmetingen gedaan en in de winter ook sneeuwdekmetingen. Om 10 uur vanochtend lag er sneeuw in Zeeland en een deel van Zuid-Holland en in Zuid-Limburg. Bron: KNMI

11:40 Ochtendspits rustig verlopen

De ochtendspits is heel rustig verlopen. Dat meldt de ANWB.  Het was al met al veel rustiger dan anders. Sneeuw is er in de Randstad (zoals verwacht) amper gevallen, dus daar had het verkeer geen last van de weersomstandigheden. In Zeeland en Zuid-Limburg viel wel wat, maar ook daar was er geen noemenswaardige overlast. Tijdens de avondspits kan het verkeer vooral in de zuidelijke Randstad, het zuiden en het oosten van het land last krijgen van sneeuwval. Volgens de ANWB zou het verkeer vooral rond Arnhem en Eindhoven kunnen vastlopen. (Bron: ANP/Weeronline).

11:00 Tips voor als je over gladde wegen moet rijden

Autorijden-in-de-winter

10:50 Mooi plaatje uit Zeeland

10:00 Waar sneeuwt het?

In Zeeland, het zuiden van Zuid-Holland en in Zuid- en Midden-Limburg is het op veel plaatsen wit door sneeuw. Verder valt in het westen soms wat lichte sneeuw, maar het stelt weinig voor. Dat zien we goed op onderstaande foto.

Sneeuwval-in-Amsterdam

Een klein waasje sneeuw in Amsterdam.

9:50 Zon breekt door

In het midden en noorden van het land schijnt ondertussen op verschillende plaatsen een waterig zonnetje.

9:19 Ondertussen in Zuid-Holland

9:05 België lokaal al 10 cm sneeuw

Op verschillende plekken in het zuidwesten van België is 10 cm sneeuw gevallen. De hoeveelheden variëren flink van plaats tot plaats. In Goes is 3 cm gevallen en inmiddels begint het ook in het zuiden van Zuid-Holland wat wit te worden. Onder andere op Goeree-Overflakkee en op Voorne-Putten kleurt het wit. Ook in Zuid- en Midden-Limburg is de sneeuwval begonnen.

Vergis je niet in de radarbeelden. De radars hebben moeite de sneeuw goed waar te nemen. Het signaal voor Zeeland is zwak, maar daar sneeuwt het behoorlijk door. In de buurt van Amsterdam zit een actiever plukje op de radar, maar valt in werkelijkheid slechts een enkel vlokje sneeuw.

8:35 Meeste neerslag in zuiden

Verwachte-neerslag-Hirlam

Verwachte neerslagsommen tot en met morgenochtend van het Hirlam weermodel. Hier is duidelijk te zien dat er weinig tot niets valt in het midden van het land en in de noordelijke Randstad. De meeste neerslag is voor het zuiden. In Zeeland valt niet alles als sneeuw, maar is vanmiddag kans op regen.

7:30 Sneeuw in België en Zeeland

Liefhebbers van sneeuw, die niet kunnen wachten of in het deel van Nederland wonen waar weinig tot geen sneeuw valt, kunnen afreizen naar Zeeland of België. Daar begint het al goed wit te kleuren.

7:18 Terneuzen (Zeeuws-Vlaanderen) 3 cm sneeuw

6:47 Flink pak sneeuw in België

Terwijl in Nederland delen van het land niet of nauwelijks sneeuw krijgen valt in België een flink pak sneeuw. Op grote schaal kan 5-15 cm sneeuw vallen. Plaatselijk valt nog veel meer. Doordat de sneeuwzone zo traag richting ons land trekt sneeuwt het in België langdurig en lopen de hoeveelheden fors op. Voor een groot deel van België geldt code oranje.

6:00 Wat kunnen we vandaag verwachten?

In Zeeland is het vannacht begonnen met sneeuwen en op de straatstenen ligt een dun poederlaagje. Al snel krijgt ook Zuid-Limburg met de sneeuw te maken en in de loop van de ochtend ook Zuidoost-Brabant. De sneeuw bereikt het zuiden van Gelderland waarschijnlijk tegen het middaguur en breidt gedurende de middag over de rest van de oostelijke provincies uit. Het sneeuwt niet hard, maar de sneeuw kan wel extra drukte veroorzaken.

Sneeuw ochtendspits valt mee

In het zuiden van het land neemt de sneeuwval iets toe en aan het eind van de ochtend ligt in delen van Limburg 3 tot lokaal 5 cm sneeuw. Wat verder naar het noorden ligt op veel plaatsen hooguit een dun vliesje van een centimeter. De Randstad blijft tijdens de ochtendspits gespaard van sneeuwval.

In Zeeland gaat de sneeuw in de loop van de ochtend over in natte sneeuw en begint het te dooien. Ook in het westen van Brabant en het zuiden van Zuid-Holland dooit het 1-2 graden. Elders ligt de temperatuur tijdens sneeuwval rond het vriespunt.

Sneeuwdek van 10 cm lokaal

Tijdens de avondspits sneeuwt het met name in de oostelijke helft, maar ook het zuiden van de Randstad kan met sneeuw te maken krijgen. Tijdens de avondspits heeft het verkeer dan ook veel meer last van sneeuw en gladheid dan tijdens de ochtendspits.

Ook vanavond sneeuwt het op veel plaatsen nog een tijd. In de oostelijke provincies valt 1 tot 3 centimeter sneeuw. Lokaal valt 4 cm. Dat is minder dan vorige week. Vandaag kan door aanhoudende sneeuwval in het zuiden van het land 5-7 cm vallen. In Zuid-Limburg ontstaat mogelijk een pak van 10 cm. Vorige week viel in het noorden van Gelderland op een paar plekken zoveel sneeuw. In het midden, westen en noordwesten dwarrelen hooguit een paar vlokken naar beneden, maar de kans op een sneeuwdek is klein.

Foto: ANP

Door: Matthijs van der Linden

Reageer via Facebook

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black