Duizenden evacuaties in Taiwan om tyfoon Haikui

03 september 2023, 07:45

Tyfoon Haikui trekt vandaag pal over Taiwan. Foto: ANP/EPA/RITCHIE B. TONGO

Bijna 4000 mensen in Taiwan zijn geëvacueerd vanwege tyfoon Haikui, die zondagmiddag (plaatselijke tijd) vroeger dan voorspeld in het oosten aan land kwam. Het is de eerste tropische storm in vier jaar tijd die het eiland rechtstreeks treft.

Meer dan 21.000 huishoudens kwamen zondag tijdelijk zonder stroom te zitten in aanloop naar de tyfoon. Bij meer dan de helft was de elektriciteit weer terug voordat Haikui land bereikte, maar zo'n 9000 huishoudens zitten nog zonder. Ook in de dunbevolkte regio Taitung, waar de tyfoon als eerst aan land kwam, zitten mensen in het donker.

In een verklaring roept de president van Taiwan, Tsai Ing-Wen, mensen op zoveel mogelijk binnen te blijven en niet de bergen in te gaan of naar de kust te trekken. "De golven aan de kust worden langzaamaan groter en groter. Ga alsjeblieft niet naar het strand om naar de golven te kijken, of in het water te spelen, laat staan om gevaarlijke activiteiten uit te voeren", aldus Tsai.

Leger ingezet

Haikui neemt sinds zaterdag toe in windsnelheid, die oploopt tot 150 kilometer per uur. De tyfoon veroorzaakte al hevige regenval. Scholen en kantoren in het zuidelijke en oostelijke deel van Taiwan zijn gesloten en meer dan tweehonderd binnenlandse vluchten zijn geannuleerd. Het leger heeft soldaten en materieel gemobiliseerd rond de delen van het eiland waar Haikui naar verwachting de zwaarste impact zal hebben.

De laatste grote storm die Taiwan trof was tyfoon Bailu in 2019. Daarbij kwam één persoon om het leven.

Tyfoon Saola

Naar verwachting zal Haikui minder schadelijk zijn dan tyfoon Saola, die eerder deze week over Hongkong en Zuid-China trok. Tientallen mensen raakten gewond. Taiwan werd zelf niet getroffen door Saola.

Lees ook: alles wat je moet weten over orkanen

ANP

ANP

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black