Weekendweer: een (na)zomerse periode begint dit weekend

03 september 2021, 07:30

Weekendverwachting
Nazomerweer, volle terrassen foto: Henk Voermans

Na een vrij koele periode met overwegend noordelijke winden, draait de wind in het eerste weekend van september geleidelijk naar het noordoosten tot oosten. Daarmee wordt warmere lucht over land aangevoerd en de temperaturen zullen stijgen. Welk weerbeeld je daarbij kan verwachten lees je in dit weekendweerbericht.

Na een voor velen tegenvallend weerbeeld in de afgelopen zomermaanden, brengt september ons de nazomer. De zon schijnt op deze vrijdag in grote delen van het land. Alleen het (uiterste) noorden heeft te maken met wolkenvelden, maar het blijft wel droog. Het wordt 19 graden aan de noordkust tot 24 in het zuiden. Mogelijk tikt het kwik in Zeeuws-Vlaanderen, Brabant en Limburg de 25 graden aan. Het is dan ook prima weer om een terrasje te pakken of lekker van het aangename weer te genieten.

Aangenaam zomerweekend

Ook in het weekend stromen de terrasjes op veel plaatsen vol en ook de wandel- en fietspaden zijn druk. Zaterdag schijnt de zon vooral zaterdagmiddag in het zuiden en zuidoosten flink. Ook in het midden van het land zijn zonnige perioden. Wel zullen de noordelingen nog wel enige tijd tegen (hardnekkige) wolken aankijken. Een wind van zee drukt de temperatuur, want in Groningen en Friesland wordt het maximaal 19 graden. Op de Waddeneilanden blijft de temperatuur steken bij een graad of 18.

Verder naar het zuiden schijnt de zon en is het vanzelfsprekend warmer. In het midden van het land is het 21 graden, en in Zeeland, Brabant en Limburg wijst het kwik 23 graden aan.

Lees ook: Wat is nazomer!

Zondag is het ook in het noorden heerlijk (na)zomerweer. De zon schijnt flink, maar er is ook sluierbewolking en wat stapelbewolking zichtbaar. Regen wordt niet verwacht en het is dan ook heerlijk strandweer. Er staat maar weinig wind en het wordt 22 graden in het noorden en 25 in het zuiden. Op het strand is het een graad of 23 en het zeewater is in deze tijd van het jaar aangenaam van temperatuur. Wel kan je nog steeds verbranden. De zonkracht is 5 en dat betekent dat de onbeschermde huid in 20 tot 40 minuten kan verbranden.

Bloeiende heide, fietsen, nazomer.
Foto: Ben Saanen
Bloeiende heide, fietsen, nazomer. Foto: Ben Saanen

Foto: Ben Saanen

Warme weer houdt volgende week aan

Na het weekend zijn er op maandag veel meer wolkenvelden en daarbij is ook kans op een buitje. De dagen daarna is het opnieuw prima septemberweer. De zon schijnt flink en met 23 tot lokaal 27 graden is het zelfs warmer dan het in juli en augustus is geweest. De zomer geeft dan ook een aangename toegift. Pas in de loop van de week zien we de kans op een regen- of onweersbui toenemen. Tegen die tijd levert ook de temperatuur weer enkele graden in. Een terugkeer naar een koele noordelijke stroming zit niet (meer) in de verwachting.

Foto: Henk Voermans

Dit bericht is tot stand gekomen in samenwerking met Upday.

Author Image

Rico Schröder

Meteoroloog

Reageer via Facebook

Weekendverwachting-nieuws

Meer Weekendverwachting-nieuws next-arrow-blue

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black