Vakantieweer Nederland: overwegend zonnig zomerweer

03 augustus 2022, 07:30

Prima zomerweer om aan het water te vertoeven. Foto: Toon Boons

Alle schoolkinderen hebben de komende weken vrij en het weer in eigen land ziet er prima uit voor wie vakantie heeft, maar ook voor degene die thuisblijven. De zon schijnt vaak volop en het blijft op veruit de meeste dagen droog. Alleen tussen donderdagavond en vrijdagochtend zijn buien mogelijk, lokaal met onweer. De temperatuur loopt dagelijks flink op en in een groot deel van het land is het de eerste dagen tropisch warm.

Voor wie vakantie heeft in eigen land is het op en top genieten. De zon schijnt volop en het blijft maar droog. Zit je op een camping of heb je een huisje gehuurd, dan kan je dagelijks naar buiten en genieten van het aangename weer. Wel is het woensdag en ook donderdag erg warm met tropische temperaturen en doe je er verstandig aan om op het heetst van de dag de activiteiten wat te beperken.

In het noorden en westen loopt de temperatuur op naar 27 tot 29 graden, in het midden en oosten wordt het 30 tot 32 graden en in het zuiden stijgt het kwik naar 33 graden. Dit zijn natuurlijk prima temperaturen voor als je op het strand bent of ergens in het land bij één van de velen buitenzwembaden. Let wel op de zon, want die is met zonkracht 6 tot 7 nog steeds hoog. Smeer je dan ook goed in, want de onbeschermde huid verbrandt met een kwartiertje.

Donderdag loopt de temperatuur weer snel op en vooral langs de oostgrens kan het nog tropisch warm worden met 30 tot 32 graden. In de rest van het land blijft het kwik onder 30 graden en vanuit het westen koelt het in de middag geleidelijk af. De wind draait namelijk naar het westen tot noordwesten en voert minder warme lucht aan.

Lees hier vanaf welke temperatuur het lekker is om buiten te zwemmen.

Heerlijk buitenweer. Foto: Jolanda Bakker
Heerlijk buitenweer. Foto: Jolanda Bakker

Vanaf vrijdag aanhoudend zomers

Donderdagavond neemt in de zuidoostelijke helft van het land de kans op enkele regen- en onweersbuien toe. Ook in de nacht naar vrijdag en vrijdag overdag zijn vooral in de zuidoostelijke helft van het land enkele regen- en onweersbuien mogelijk. Vrijdagochtend kan in het westen van het land wat lichte regen vallen. De buien trekken in de loop van vrijdag naar het oosten weg en vanuit het westen breekt de zon weer goed door.

Ook in het weekend schijnt de zon flink en is het droog. Mogelijk valt zaterdag in het noorden van het land uit wat bewolking een spatje regen. De wind waait uit het noorden en de temperaturen komen uit op 20 graden in het noorden en 25 in het zuiden. Voor een wandeling of fietstocht, maar ook voor andere activiteiten zoals golfen is het heerlijk weer.

Geleidelijk weer oplopende temperaturen

Na het weekend blijft het droog en schijnt de zon flink. De wind draait naar het oosten tot noordoosten en daarmee wordt weer warmere lucht naar onze streken gevoerd. De temperatuur zal dan ook weer geleidelijk oplopen waardoor het op steeds meer plaatsen zomers warm wordt met maximumtemperaturen tussen 25 en 30 graden.

De details voor het weer in Nederland lees je dagelijks in het meest uitgebreide weerbericht van Nederland.

Author Image

Rico Schröder

Meteoroloog

Reageer via Facebook

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black