Minder tornado's dan normaal in VS

03 augustus 2022, 11:40

Schade veroorzaakt door een tornado in de staat Kentucky. Beeld: ANP / EPA / TANNEN MAURY

Het aantal tornado's in de Verenigde Staten ligt dit seizoen tot dusver onder het gemiddelde. Ook is het gebied Tornado Alley, waar relatief veel tornado's voorkomen, verschoven.

Het tornadoseizoen ging in maart van start met in de eerste twee maanden het dubbele aantal tornado's dan normaal. Zo werd er in maart alleen al driehonderd keer een tornado gerapporteerd. Doorgaans valt de piek van het tornadoseizoen in mei, maar dit jaar waren er die maand minder tornado's dan normaal, net als in juni. Daardoor ligt het aantal tornado's dit jaar tot nu toe lager dan normaal.

Lees ook: hoe ontstaat een tornado?

Opvallend: veel tornado's buiten Tornado Alley

De meeste tornado's in de Verenigde Staten komen voor in het centrale deel, in een gebied van Midden-Texas tot het oosten van Nebraska en Iowa. In dit zogenoemde Tornado Alley kwam dit jaar echter een klein aantal tornado's voor. Er vonden juist meer tornado's plaats in het zuidoosten en het middenwesten.

De oorzaak van de verschuiving van de tornadolocaties moet worden gezocht in de aanhoudende droogte in delen van de Verenigde Staten. Het lagere aantal tornado's dit jaar wordt veroorzaakt door veranderingen in de noordelijke Stille Oceaan. Hierdoor konden stormen zich niet voldoende ontwikkelen om tornado's te produceren.

Author Image

ANP

Reageer via Facebook

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black