Mexicanen uren in de rij voor water door extreme droogte

03 augustus 2022, 14:56

Door de aanhoudende droogte staan Mexicanen in de rij voor water. Beeld: ANP / EPA / MIGUEL SIERRA

Grote delen van Mexico hebben bijna geen water meer vanwege de heersende extreme droogte. Bijna tweederde van alle gemeenten kampt met een watertekort.

In juli had 48 procent van het Mexicaanse grondgebied te kampen met droogte. Volgens de nationale watercommissie gold dat voor 1.546 van de 2.463 gemeenten in het land. Hierdoor komt er in sommige plaatsen geen water meer uit de kraan. De Mexicaanse overheid verstrekt wel water, maar daarvoor moeten mensen op sommige plekken urenlang in de rij staan.

Al 75 dagen zonder water

Het watertekort is zo groot geworden dat woedende Mexicanen snelwegen blokkeren en gemeentewerkers ontvoeren om meer water te eisen. Een van de steden waar de nood het hoogst is, is Monterrey. Sommige wijken in de Noord-Mexicaanse stad zitten al 75 dagen zonder water. Er zou in winkels nauwelijks nog drinkwater verkrijgbaar zijn en ook emmers om water, dat wordt geleverd door vrachtwagens van de overheid, mee naar huis te nemen zijn schaars.

Monterrey legde zijn circa 5,3 miljoen inwoners eerder al strenge beperkingen op om water te besparen. De regio waar Monterrey ligt kampt door de hoge temperaturen van de afgelopen tijd al maanden met watertekorten. Sinds februari is het kwik regelmatig tot boven de veertig graden gestegen en geldt in de hele deelstaat Nuevo León de noodtoestand.

Author Image

ANP

Reageer via Facebook

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black