Weeralarm vanwege enorme moessonregens in India

03 juli 2020, 11:41

Buitenland
ANP-413617676-weeralarm-India-1280x600
ANP-413617676-weeralarm-India-1280x600
ANP-413617676-weeralarm-India-1280x600

In delen van India geldt een weeralarm vanwege zware moessonregens. De Indiase metropool Mumbai krijgt de komende 48 uur zeer zware regenbuien te verduren. Het nationale weerbureau heeft code oranje afgekondigd vanwege de grote hoeveelheden neerslag die vrijdag en zaterdag gaan vallen. Elders is het land geldt in sommige plekken code rood.

In de stad zou vrijdagochtend vroeg al tien centimeter neerslag zijn gevallen, meldt Mumbai Mirror. Langs de westkust viel op sommige plekken 100 tot 160 millimeter in een etmaal. In Mangalore werd 209 millimeter gemeten en het was daarmee de afgelopen 24 uur de natste plek op aarde. In die regio geldt daarom code rood.

Ook de berggebieden in het noordoosten van India hebben te maken met een weeralarm vanwege neerslag. Daar kan de regen verwoestende kolkstromen opleveren en ook daar is code rood afgekondigd.

De komende dagen komt er nog veel meer regen bij. Het Indiase weerbureau waarschuwt voor zware tot extreem zware regen met hoeveelheden tussen 36 en 124 millimeter. De politie heeft inwoners opgeroepen binnen te blijven en niet de straat op te gaan als dat niet noodzakelijk is. Meerdere straten zijn al ondergelopen en het verkeer wordt gehinderd. Meteorologen waarschuwen dat de stad met meer wateroverlast te maken krijgt. De verwachting is dat de regen zondag langzaamaan minder wordt.

Het is overigens niet overal zo nat. In het binnenland is het in sommige delen droog.

Foto: ANP / EPA / Raminder Pal Singh

Bekijk hieronder de meest relevante video’s over het weer

ANP/Weeronline

ANP/Weeronline

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven