Bosbrandseizoen Europa op weg naar piek

03 juni 2023, 07:30

Bosbranden door hitte en droogte rond Middellandse Zeegebied. Foto: Adobe Stock / ververidis

In het voorjaar hebben delen van Europa al te maken gehad met natuurbranden, maar het Europese bosbrandseizoen nadert haar piek. Lees hoe natuurbranden in een gemiddeld jaar ontwikkelen en hoe het huidige jaar verloopt.

Het aantal natuurbranden dat wekelijks wordt waargenomen in Europa zal deze maand bij een gemiddeld verloop van het seizoen geleidelijk toenemen. Begin juni zijn dat er nog zes. In enkele weken tijd zal dit stijgen naar gemiddeld 27 brandhaarden met een spreiding van 4 tot 72. Dit betekent dat de kans groot is dat het aantal branden later deze maand flink zal toenemen.

De meeste branden komen in juli en augustus voor in het zuiden van Europa, precies in de zomervakantie wanneer veel mensen naar het zuiden afreizen. Begin augustus valt de piek met gemiddeld 80 branden. De totale oppervlakte van de grond die per week in de as wordt gelegd is dan ook het grootst. Het gaat dan om gemiddeld 32.000 tot 35.000 hectare grond.

Gebied groter dan Zuid-Holland jaarlijks in de as

Ook in de herfst komen veel branden voor, al neemt het aantal wel af. Eind november en begin december zijn natuurbranden veel ongebruikelijker, maar ze komen wel degelijk voor. In een gemiddeld jaar wordt een gebied, groter dan de provincie Zuid-Holland, door ruim duizend branden verwoest. In 2017 werd bijna een miljoen hectare door brand verwoest. Dit komt overeen met 30% van het Nederlandse landoppervlak.

In de zomer van 2022 hadden veel landen in het zuiden van Europa te maken met recordwaarden aan brandhaarden en hoeveelheid in as gelegde grond. Uiteindelijk was 2017 nog verwoestender doordat in oktober van dat jaar in Portugal grootschalige branden uitbraken.

Zomer grootste trefkans natuurbrand

Opvallend is dat ook februari en maart sinds een aantal jaar een duidelijke piek laten zien in het gemiddelde aantal branden. Ook dit jaar had Spanje al vroeg te maken met branden. Eind maart zijn dit er gemiddeld zelfs 54. Toch valt het oppervlak dat opbrandt mee vergeleken met de branden in de zomer. Door het grote aantal en de grotere omvang is de kans dat je met natuurbrand te maken krijgt in de zomer veel groter. Bijna elk jaar hebben vakantiegangers te maken met natuurbranden in de omgeving van hun vakantielocatie.

In april en mei verloopt het natuurbrandseizoen gemiddeld wat rustiger. Dit komt doordat in het Middellandse Zeegebied dan makkelijk buien kunnen ontstaan.

Natuurbranden na wateroverlast

De afgelopen weken kwamen in het zuiden van Europa vaak buien voor en regelmatig leidde dit tot wateroverlast. Begin mei was in Italië sprake van noodweer en later had Spanje te maken met overstromingen. Dit betekent niet dat het aantal natuurbranden deze zomer zal meevallen. Tijdens een periode van droogte kan het meeste vocht in de toplaag van de grond binnen enkele weken tijd verdwijnen. Daarnaast wordt juist een groot deel van het water uit stortbuien afgevoerd naar zee en kan de natuur daar nauwelijks van profiteren. Het grondwater en de bomen zijn daarmee zeker niet direct hersteld.

De gegevens in dit artikel zijn afkomstig van EFFIS. Dit European Forest Fire Information System maakt gebruik van satellietmetingen om natuurbranden te detecteren. De meeste branden komen in het zuiden van Europa voor en de gemiddelden en spreiding voor de Europese landen rond de Middellandse Zee zijn gebaseerd op metingen in de periode 2006-2022.

Lees ook het artikel over het weer en bosbranden.

Matthijs van der Linden

Matthijs van der Linden

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black