Weekendweer: hoge zonkracht en onweer tijdens pinksterweekend

03 juni 2022, 07:15

Het is heerlijk weer dit pinksterweekend om buiten te vertoeven, foto: Ton Wesselius

Het beste weer in dit lange pinksterweekend staat voor zaterdag op het programma, maar jouw onbeschermde huid kan dan zeer snel verbranden. Tijdens de pinksterdagen slaat het weer om en volgen buien. Vooral zondag is daarbij kans op onweer. De details lees je in dit pinksterweekendweerbericht.

Op deze vrijdag schijnt de zon uitbundig, maar vooral in het zuiden en zuidoosten komt ook hoge bewolking voor. Het blijft wel overal droog. De temperatuur loopt van noord naar zuid op naar 21 tot 25 graden. Alleen op de Waddeneilanden blijft het kwik wat achter. De details voor het weer van vandaag lees je in het meest uitgebreide weerbericht van Nederland.

Zonkracht 7, smeer je goed in

Zaterdag wordt een heerlijke dag om lekker naar buiten te gaan voor een wandeling of fietstocht. De zon schijnt flink en alleen in het zuiden van het land komt wat meer bewolking voor. Er waait een zwakke tot matige noordoostenwind en het wordt 18 graden in het noorden en lokaal 25 graden in het zuiden. In het midden van het land is het 21 tot 23 graden.

Pas wel op voor verbranden, want de zon schijnt voor het eerst dit jaar met zonkracht 7. Dat betekent dat de onbeschermde huid al met 10 tot 25 minuten kan verbranden. Ga je naar buiten, smeer je dan goed in. Lees hier meer over de kracht van de zon.

Onweersbuien tijdens Pinksteren

Zondag is er een mix van zon en wolkenvelden en vooral in het zuiden, maar later ook in het midden van het land zijn enkele stevige buien mogelijk. Sommige buien kunnen fel zijn en gepaard gaan met onweer en veel regenwater in korte tijd. Hou zondag dan ook onze radar goed in de gaten als je naar buiten gaat. In het noorden van het land blijft het op veel plaatsen nog lange tijd droog en schijnt vaker de zon. De temperatuur loopt op naar 20 tot 23 graden. Pas zondagavond neemt in het noorden de buienkans toe.

Lees wanneer de koudste en natste pinksterdagen waren. Benieuwd naar de warmste en zonnigste Pinksteren dan klik je hier.

Ook pinkstermaandag trekken buien over het land, maar naar verwachting zullen deze buien minder heftig uitpakken dan de buien op zondag. De zon breekt ook geregeld door. De wind draait naar het westen en voert minder warme lucht aan. Het wordt van west naar oost 18 tot 22 graden.

Deze weekendverwachting is tot stand gekomen met Upday.

Upday logo

Author Image

Rico Schröder

Meteoroloog

Reageer via Facebook

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black