Weeronline
Weeronline
  opwarming aarde naar vijf graden

  Opwarming aarde naar vijf graden

  Aangemaakt: 03 dec 2019, 15:51 uur

  Door de opwarming van de aarde is het aan het eind van de eeuw 3-5 graden warmer dan voor de industriële revolutie. Dat meldt de World Meteorological Organization (WMO). Dat is ver boven het doel van 1,5 graden zoals is afgesproken bij de klimaatconferentie van Parijs vier jaar geleden. Op dit moment is de aarde 1,1 graden opgewarmd.

  De ondertekenaars van het akkoord zouden maatregelen nemen om de uitstoot van broeikasgassen te beperken, zodat de aarde minder opwarmt. Maar er zijn weinig aanwijzingen dat landen hun beloften zijn nagekomen en er zijn geen tekenen van verbetering van de toestand van de atmosfeer, zegt de baas van de WMO.

  Record op record

  De afgelopen vijf jaar en het afgelopen decennium waren volgens de laatste WMO-studie vrijwel zeker de heetste in de geschiedenis. Terwijl 2016 het warmste jaar ooit was, zal 2019 uiteindelijk het tweede of derde warmste jaar ooit worden. Ook laten de emissies geen tekenen van vertraging zien en blijven ze dit jaar stijgen naar een recordniveau.

  Er zijn meer extreme weersomstandigheden zoals overstromingen, bosbranden, droogte, het smelten van ijs en de stijging van de zeespiegel. Ook vindt de WMO de opwarming van de oceaan zorgwekkend omdat het bijdraagt aan hittegolven op het land.

  Foto: AFP

  Door: ANP