Sneeuwdagen steeds zeldzamer

03 december 2018, 16:13

Sneeuw-Rotterdam-ANP-1280x600

Door de opwarming van het klimaat neemt het aantal sneeuwdagen in ons land sterk af. Gemiddeld over de periode 1951-1980 kwam het in De Bilt tot 33 sneeuwdagen per jaar. De periode 1988-2017 telt gemiddeld nog slechts 20 sneeuwdagen.

Het aantal sneeuwdagen kan per jaar sterk verschillen. Dit heeft te maken met de grilligheid van ons zeeklimaat. Het klimaatgemiddelde over 30 jaar laat wel een duidelijke trend zien. Een sneeuwdag is gedefinieerd als een dag waarop sneeuwvlokken zijn waargenomen, ongeacht de hoeveelheid vlokken en ongeacht of de sneeuw blijft liggen.

Sneeuwdagen-in-De-Bilt-sinds-1981-30jaarsgem

De grafiek toont een 30-jaars lopend gemiddelde. Zo staat het jaar 1980 voor het gemiddeld aantal sneeuwdagen over de periode 1951-1980.

Sneeuwdek Europa neemt sterk af

De gemiddelde sneeuwhoogte in Europa is sinds de jaren vijftig gehalveerd. Vanaf de jaren tachtig neemt het sneeuwdek nog harder af. Dat blijkt uit onderzoek van wetenschappers van Wageningen Universiteit en het KNMI uit zes decennia sneeuwdata. Het gaat om 12 procent per tien jaar.

Sinds 1951 daalt de sneeuwhoogte elk jaar met zo’n 1 procent, zegt watercyclusexpert Ryan Teuling van de Wageningse Universiteit. Alleen Noordoost-Scandinavië vormt een uitzondering. “Door temperatuurstijging smelt de sneeuw eerder, maar valt er ook meer neerslag. In Noordoost-Scandinavië is het weliswaar ook warmer geworden, maar het is er nog steeds vaak erg koud. Daarom zien we daar dat die extra neerslag vooral valt als sneeuw.”

Foto: ANP

Door: ANP/Weeronline

Reageer via Facebook