Veel sneeuw in hogere delen Alpen

03 november 2022, 10:45

Vooral hogerop kleuren de Alpen de komende dagen wit. Foto: Floris Lafeber

Na een zachte oktobermaand ziet er weerbeeld er de komende dagen winters uit, zeker in de hogere delen van de Alpen. Er valt op hoogte flink wat sneeuw en de temperaturen gaan duidelijk omlaag. Of het koud en winters blijft lees je in deze verwachting.

Net als in Nederland is het ook in de Alpenlanden de laatste tijd zeer zacht geweest. Sterker nog: het was in Oostenrijk de warmste oktober sinds het begin van de metingen. De metingen begonnen in 1795 en het was dan ook de warmste oktober in ruim 200 jaar... Eerder deze week was het op veruit de meeste plaatsen nog veelal 15 tot 18 graden en in de hogere delen was het een graad of 11. Opvallend is ook dat het in de wintersportgebieden in de nachten amper tot vorst is gekomen.

Deze donderdag gaat het weerbeeld veranderen. De bewolking neemt toe en er volgt op uitgebreide schaal neerslag. De meeste neerslag valt ten zuiden van het Alpenmassief en dan vooral in de Italiaanse Alpen. Op deze donderdag valt de meeste neerslag in Zwitserland, maar de neerslag trekt naar het oosten en vrijdag valt neerslag in Zuid-Tirol en de Dolomieten.

In Ischgl ligt nog geen sneeuw, maar daar komt de komende dagen verandering in. Beeld Veratel
In Ischgl ligt nog geen sneeuw, maar daar komt de komende dagen verandering in. Beeld Veratel
Aan de noordkant van de Alpen is het nog groen. Dit is de Wildkogel bij Bramberg. Beeld: Veratel
Aan de noordkant van de Alpen is het nog groen. Dit is de Wildkogel bij Bramberg. Beeld: Veratel

Een flink pak sneeuw boven 1500 meter

Op de hoogste toppen, veelal boven 1500 meter, in het grensgebied van Italië en Zwitserland kan meer dan een halve meter verse sneeuw vallen. In Wallis, Tessin, Graubünden, Tirol en Zuid-Tirol wordt 20 tot 50 cm verwacht. Als het goed doorsneeuwt dan kan de sneeuwgrens nog wat verder dalen tot beneden 1500 meter.

In bijvoorbeeld Davos en Ischgl kleurt het vrijdag wit. In het weekend, als het weer gestopt is met sneeuwen, zal de temperatuur weer wat stijgen. Een lang leven lijkt de sneeuw dan ook niet te hebben. Hogerop blijft het wel wit en daar kan het boven de verse sneeuw in de nachten flink vriezen.

Rico Schröder

Rico Schröder

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black