In bijna heel West-Europa was het de warmste september ooit

03 oktober 2023, 07:28

Waterpret in Denemarken. Foto: ANP / Ida Marie Odgaard / Ritzau Scanpix / AFP

Afgelopen vrijdag meldden we al dat het de warmste septembermaand ooit gemeten was in Duitsland, Frankrijk en Zwitserland. En nog meer landen voegden zich in dat rijtje. Ook in België, het Verenigd Koninkrijk en Denemarken was het in september recordwarm.

In België lag de gemiddelde tempreatuur op 18,8 graden tegen 15,2 normaal. Daarmee is het oude record van 18,4 graden uit 2006 ruimschoots gebroken. Meer hierover lees je op onze Belgische website Meteovista.

Ook in Oostenrijk was het recordwarm met temperaturen die in het laagland gemiddeld maar liefst 3,2 graden boven de huidige normaal lagen. En in de bergen was de afwijking zelfs 4,2 graden.

In ons land was het net niet de warmste septembermaand, maar een bijzondere maand was het wel.

Warmste september ooit gemeten in Verenigd Koninkrijk

Het Verenigd Koninkrijk beleefde vorige maand de warmste september sinds het begin van de metingen in 1884. Dat meldt het Britse Met Office op basis van voorlopige statistieken. De gemiddelde temperatuur kwam uit op 15,2 graden en daarmee werd het vorige recordjaar 2006 geëvenaard.

Nazomer in Engeland. Foto: ANP / Justin Tallis / AFP
Nazomer in Engeland. Foto: ANP / Justin Tallis / AFP

In Engeland en Wales was het de warmste september ooit gemeten. In Noord-Ierland werd het record uit 2021 en 2006 geëvenaard. Voor Schotland was het de op twee na warmste september, alleen in 2021 en 2006 was het warmer in het land.

In september werd ook de warmste dag van het jaar gemeten in het Verenigd Koninkrijk. Bovendien werd het zeven dagen achter elkaar ergens in het Verenigd Koninkrijk warmer dan 30 graden, iets wat nooit eerder gebeurd is in september.

September was in Denemarken warmer dan juli en augustus

De maand september heeft dit jaar in verschillende landen records gebroken en dat was ook in Denemarken het geval. Vorige maand bereikte de gemiddelde temperatuur een niveau van 16,3 graden, een nieuw record. Het was bovendien warmer dan in juli en augustus, wat volgens het Deens Meteorologisch Instituut (DMI) nog nooit eerder is gebeurd.

De gemiddelde temperatuur van 16,3 graden ligt 2,7 graden boven het gemiddelde in de referentieperiode 1991-2020 en 0,1 graden boven het vorige record uit 1999, 2006 en 2016. Het DMI noemt het "zorgwekkend" dat de gemiddelde temperatuur hoger was dan in juli en augustus dit jaar, en slechts 0,1 graden lager dan in juni. De zomermaanden kwamen uit op gemiddelde temperaturen van 16,4 (juni), 15,9 (juli) en 16,1 graden (augustus).

In september werd in Denemarken ook een recordaantal zomerse dagen met meer dan 25 graden gemeten. Op tien dagen steeg het kwik tot boven de 25 graden. In het land viel verder wat minder regen dan normaal met 54,4 millimeter tegen 74,7 millimeter normaal. Ook verliep de maand redelijk zonnig met 172,7 uur zonneschijn.

Ook in Centraal-Europa en Japan records

In navolging van diverse andere Europese landen, heeft ook Tsjechië een recordwarme september genoteerd. Volgens de nationale weerdienst was het de warmste septembermaand sinds de metingen in 1775 begonnen. Gemiddeld werd het afgelopen maand in Tsjechië 19,6 graden. Dat was 3,6 graden boven het gemiddelde in de klimaatperiode 1991-2020.

Japan maakte dit jaar een recordwarme zomer mee, en ook in september was het nog altijd warm in het land. Volgens de Japans Meteorologisch Agentschap (JMA) was het de warmste septembermaand sinds de metingen 125 jaar geleden begonnen.

Van juni tot augustus waren de gemiddelde temperaturen in het Aziatische lang al recordhoog. Het JMA maakte maandag bekend dat de gemiddelde temperatuur in het land uitkwam op 24,91 graden, liefst 2,66 graden hoger dan gemiddeld. Dat is ruim een graden meer dan het vorige record van 23,76 graden uit 2012.

Eerder dit jaar was de lente ook al recordwarm in Japan. Het Japans Meteorologisch Agentschap verwacht dat de temperaturen ook in de winter nog hoog zullen blijven.

Lees ook: Begin oktober breekt hitterecords in Spanje

Website van het jaar promo 2023

ANP/Weeronline

ANP/Weeronline

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black